Fedezze fel, melyik test-lélek típusba tartozik! Az ősi ayurvéda doshái nem csak a testalkatról, hanem a személyiség jellemzőiről is szólnak

A tridosha elmélet az ősi inidiai gyógyászat, az ayurvéda egyik alapeleme. A testalkatot a lelki alkattal összekapcsoló rendszerben a dóshák, a váta, a pitta és a kapha különböző testi, táplálkozási, lelki jellemzőkkel bírnak. Ön vajon melyik típusba tartozik?

2024. július 15., 13:55

Szerző:

Az ayurvédában központi elemet foglal el a hit, hogy az emberi lényt is az öt őselem (föld, víz, tűz, levegő és éter) energiái vitalizálják. Az öt őselem energiája három jellemző „keverékben” teremti meg a doshát, amit személyiségnek vagy kedélynek fordíthatnánk. (A dosha szankszkit szó, jelentése: kibillenés, egyensúlytalanság.) A dosha számos vonatkozásban meghatározza a testi jegyeket, életfunkciókat, vérmérsékletet és betegségre való hajlamokat is.

A három doshának szervi központjai vannak, és további szervi kapcsolatai. Noha valamennyi dosha előfordulhat egy testben, általában egy a meghatározóan domináns. Egy dosha túltengése, vagy hiánya is szervi megbetegedések okozója lehet az ayurvéda szerint.

A három dosha

A Pranagarden szerint a doshára úgy gondoljunk, mint egy egyedi tervrajzra, amely leírja egyedi személyiségünket, hajlamainkat és fizikai természetünket. A dosha segít abban, hogy megtudjuk, hogyan tarthatjuk magunkat egyensúlyban, hogy megőrizzük az egészségünket, és boldog, betegségektől mentes életet éljünk.

A váta, a pitta és a kapha mindegyikének funkcionális szerepköre van a testben, egyik sem jobb, mint a másik.  Mivel mindnek speciális feladata van, így ha az egyik nem tudja ellátni a feladatát, a test kibillen az egyensúlyából, és ez vezet betegségekhez. Az öt elem tekintetében a váta dosha a levegő és az éter elemből, a pitta a tűz és a víz elemből, a kapha a víz és a föld elemből tevődik össze. E három dosha valamilyen arányban mindenkiben megvan, így ha a doshák bármelyike kiblllen, akkor azzal tudjuk elősegíteni az egyensúly visszaállítását, ha a kibillent dosha tulajdonságainak hatását csökkentjük, és gyógynövények, valamint egyedi étrendek fogyasztásával felerősítjük az ellentétes energiákat. 

Vata dosha

Legfontosabb ismérve a „szárazság”. Száraz időben száraz ételek hatására erősödik. A kibillenés jele lehet a száraz bőr, (különösen a bőr elszürkülésével járó) sápadtság, száj-, garat-, orrüreg szárazsága, nehézlégzéssel járó állapotok, szemek száraz-szúró, érzete, száraz köhögés, székrekedés. Emellett a pszichés stressz valamennyi tünete: nyugtalan alvástól az álmatlanságig, levertségtől a depresszióig, szorongás, aggodalom. Ideges eredetű gyomorpanaszok, magasvérnyomás, szédülés. Ideges eredetű testsúlyvesztés.. Főleg a téli időszakban élénkül fel, ilyenkor érdemes olajos, meleg ételeket fogyasztani, és a bőrápolásra nagyobb figyelmet fordítani.

A vata dosha személyiségtípus jellemzője a teret kitöltő és abban mozgó levegő, vagyis a szél, energiája hatja át. Lételeme a mozgás, mozgékonyság. Energikus, tettrekész, könnyen lelkesedő, jól motiválható személyiségek. Könnyen változtatnak életmódjukon, szokásaikon, döntéseiken. Szeretnek mozogni, sportolni – akár kedvtelésből is. Nem csoda, hogy vékony, atlétikus testalkatúak. Bőrük inkább száraz vagy kiszáradásra, hámlásra, berepedésre hajlamos. Pulzusuk szapora, magasvérnyomásra hajlamosak. Fogaik hajlamosak a szuvasodásra.

Az egyensúlyban levő váta személyiség dinamikus, célratörő, gyors és határozott döntéshozó. Erős az alkalmazkodókészsége. Jól alszik, ébren is kipihent. Jó az emésztése, szervezetének méregtelenítése jól működik. Szellemi energiáit kreatív célok szolgálatába állítja. Erőteljes az immunrendszere, ellenáll a betegségeknek.

A váta dosa egy igen domináns életenergia, könnyen elnyomja a másik kettőt. Emiatt ennek a doshának egyensúlyzavarai leginkább a túltengés következményei. A vatha személyiség típus természeténél fogva erősen vonzódik a mozgalmas, eseménydús életvitelhez, amit könnyen túlzásba visz,  a „gyertyát két végéről égető” típus. Életmódjának gyakran stressz, szorongás az eredménye. A mértéktelen munkavégzés, sportolás, szervezetének túlerőltetése és kimerülése sem ritka. Emellett jellemzően kis figyelmet fordítanak, vagy akár el is hanyagolják étkezéseiket, ami szintén megbosszulja magát hosszú távon. Érzékenyek a hidegre, légmozgásra, léghuzatra, ami túlságosan felpörgeti, és „szárítja”.

Az erős vatha személyiségnek mindenekelőtt önmérsékletre van szüksége. Szánjon időt és szenteljen figyelmet a rendszerességre az életvitelben: rendszeres és nyugodt étkezésekre, kielégítő mennyiségű és minőségű pihenésre, lehetőleg ugyanazon napszakokban.

Pitta dosha

A forróság (forró nyári napsütés, meleg italok, heves érzelmek) keltik életre. A gyulladások és égő érzések a testben (pl. reflux, gyomorégés) utalnak kibillenésre. Pitta egyensúlyzavarra utaló további tünetek és panaszok: fokozott izzadás, testszag, szájszag, sárgás, májfoltos bőr, túlzott éhségérzet, vagy ellenkezőleg gyomorégés, hasi puffadás, máj- és epés emésztési zavarok, májfunkció romlás. Idegi, stresszes eredetű – elsősorban – bélpanaszok, rendszertelen székletürítés, székrekedéssel váltakozó hasmenés. Hormonális zavarok, feltűnően a menstruáció zavarai, dysmenorhea, premenstruációs szindróma.A hideg közeg, a hűsítő hatású, nyers ételek billentik helyre a pitta doshát.

A pitta személyiség a tűz és levegő energiájából táplálkozik. A pitta szanszkrit szó jelentése: égni, égetni, hevíteni. Valóban, a szervezetet életben tartó energia előállítása, az anyagcserefolyamatok mind-mind lassú égésből származnak. Kozmikus kapcsolatuk a Nap, minden energia forrása. A szél mozgékonysága és a tűz hevessége jellemzi őket. Általában átlagos testalkatúak. Világosabb, bársonyos fényű bőr-, haj és világosabb szemszín jellemzi őket. A kiegyensúlyozott pitta személyiség a szél által táplált tűz magas energiaszintjén él és tevékenykedik. Kiegyensúlyozott állapotban ez a megelégedettség és komfortérzet mellett, egészséges ambícióval, törekvő magatartással ajándékoz meg. A belső tűz (agni) táplálja átlagosnál jobb szellemi képességeiket, többnyire kiemelkedő intellektusukat. Ugyancsak ez a tűz segíti a máj méregtelenítő tevékenységét és a hormonháztartást. Egyensúlyi állapotban emésztésük és étvágyuk jó, gyakran éhesek. Szeretnek víz közelében tartózkodni, élni.

A belső tűz túltengése felboríthatja a pitta dosha egyensúlyát. A hőség, túl sok napfény, napozás, szolárium nem csak bőrük egészségét veszélyezteti, de energetikai háztartásukat is felborítja. A belső tűz mértéktelen lobogása indulatossá teheti a pitha személyiséget, túlhevítheti ambícióját, versenyszellemét egoizmussá fokozhatja. Rövid időn belül szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat láthatunk tőle: úgy pozitív (lelkesedés, rajongás, szeretet, elfogadás, stb.), mint negatív (düh, féltékenység, irigység, stb.) irányban. Ilyen hangulatai gyorsan változóak lehetnek. 

 A pitta személyiség szintén fogékony a stresszre! Pulzusa, vérnyomása változó, hajlamos a szívritmuszavarokra. Jó étvágya mellett is, szintén hajlamos mellőzni a rendszeres, számára egészséges táplálkozást, ami nem ritkán emésztési zavarokhoz vezet. A sós, fúszeres, zsíros, túl forrón fogyasztott ételek is fokozzák a pitta hatást.

A pitta személyiség számára is elsőrendű az önmérséklet, a túlzásoktól mentes életvitel, amibe oly könnyen sodródik természetéből adódóan.  Szüksége van meditálásra, segíthet a relaxáló masszázs és nyugtató hatású illóolajok. A pitta típus kerülje a meleget, napozást, szoláriumot. Melegben ne sportoljon, ne végezzen testedzést, lehetősége szerint kerülje a fizikai munkavégzést is. Alakítson ki magának hűs környezetet. Figyeljen oda folyadékigényének kielégítésére. Lehetőleg hideg, természetes összetételű italok formájában. Étkezésében csökkentse minimálisra a nehéz, erősen fűszeres, csípős, savas, zsíros étkek fogyasztását. Kerülje a magas keményítő tartalmú élelmiszereket (burgonya, rizs, sült és főtt tésztafélék), vörös húsokat.

Kapha típus

A „súlyos” jellemzi leginkább a kapha típust. A borongós idő, az elhízás, a testben tapasztalt nehézség érzet mind növeli a kaphát. A kibillenés tünetei az alvászavar, fáradékonyság, tompaság. A kapha dosha egyensúlyának megbomlására utalhat a sápadt, hidegre érzékeny bőr, hidegre érzékeny végtagok, ödémák és egyéb keringési zavarok, túlsúly és emésztési zavarok, fáradtság, levertség, aluszékonyság. Kedvtelenség, apátia, depresszió. Sexuális érdeklődés csökkenése vagy diszfunkció, impotencia, frigiditás. Enyhülést nyújtanak a könnyű ételek, illetve, ha a kapha típusú ember kimozdul a komfortzónájából.

A kapha személyiség életenergiáját a föld és víz elemek adják. A kapha szó szanszkrit jelentése: összetartás, vonzás, átölelés. Ahogyan a Föld és Víz összeölelkezése szükséges új (növényi) életek teremtéséhez. Kozmikus kapcsolata a Hold. Szervi központja a vékony- és vastagbél, a kismedencei szervek, és kapcsolatban áll a csontozattal. Erős, általában hízásra hajlamos testakatúak, robusztus csontozattal. Vastag szálú, zsírosan fénylő haj, vastag, zsírosodásra hajlamos bőr jellemzi őket. Arcukat nagy szemeik teszik szimpatikussá. Nem túl nagy étvágyúak, de emésztésük is lassúbb az átlagnál.

A legkevésbé mozgékony dosha, életenergiájuk lassúvá, de kitartóvá teszi őket. A mozgékonyság hiánya a szó szoros és átvitt értelmében is stabilitásra törekvővé teszi. Semmilyen téren nem szereti a változást. Sem környezetében, sem érzelmi életében. Ezért aztán nyugodt, mind közül a legkiegyensúlyozottabb, nyitott érzelem- és gondolatvilágú, nagyon toleráns, megbocsátó és lojális. Minden téren ideális társ. Remekül teljesít mindenben, ahol a közösség vagy a tennivalók összefogásával foglalkozhat. Ő maga ritkán mutat ki lelkesedést. Ám remekül ösztönöz másokat. A kapha személyiség a fizikai mozgást, sportolást ritkán kedveli. Ha valami elnyeri tetszését, csendes lelkesedéssel, nagy kitartással tudja végezni. Szeret pihenni, nagy rajongója a napközbeni szunyókálásnak. Általában magas kort érnek meg.

A kapha személyiségre a túltengő tunyaság jelenti a legnagyobb kockázatot. Kedvét és állapotát is rontja a nedves, párás vagy ködös időjárás. Étrendjében a kalóriadús ételek, zsírok, cukrok fogyasztása teheti szélsőségessé a kapha dosát. Pépes ételek, kásák, pudingok fogyasztása is mérsékelendő!

A kapha személyiségnek elsősorban energetizálnia kell önmagát. Változtasson napi időbeosztásán, mérsékelje a napközbeni alvást, szunyókálást. Lehetőleg ne aludjon annyit, amennyit szeretne! Keressen olyan mozgásformát, fizikai tevékenységet, amit jó kedvvel tud végezni, és szánjon rá rendszeresen időt. Előnyösek számára a savanyú, csípős, fűszeres ételek, hagymafélék, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, frissen készült sovány húsételek, tojás és sovány sajtok. Kerülje a nehéz, zsíros ételeket, olajos magvakat (dió, mogyoró, napraforgómag, lenmag, stb.), finomított cukrokkal készült édességeket, cukros üdítőket, és általában a feldolgozott élelmiszeripari termékeket. Mérsékelje a tej fogyasztását is. Ízekben válasszon keserű, fanyar, csípőseket. Hízásra hajlamos lévén, előnyös számára az időnként a koplalás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

2024. augusztus 19., 16:46

Az eredményorientált világban sokkal nagyobb hangsúlyt és társadalmi elismertséget kap, ha egy személy valamiből átlagon felül teljesít. Ám a pszichológusok szerint nem az a fontos, hány diplomája van valakinek, vagy hány érmet szerzett egy versenyen. Az eredmények ugyanis csak ideig-óráig fogják boldoggá tenni. Az igazi lelki egyensúlyt nem a magas IQ, a befolyás vagy a kiemelkedő teljesítmény adja.