5 tipp, hogy megfelelően táplálkozz az ünnepek alatt

Az év vége egyet jelent a karácsonyi hangulattal, a bevásárlással, a készülődéssel, a meglepetésekkel, a meghittséggel, a közelgő szilveszteri bulik megszervezésével és persze az ünnepek alatti étel-ital orgiával, ami még a legkeményebb akaratúakat is komoly kihívások elé állítja.

2021. november 7., 10:41

Szerző:

Hiszen ki tud mindenre nemet mondani, elutasítani a nagymama vagy a rokonok legkedvesebb kínálását, ellenállni a kelt tészta illatának, és nem törni egy szelet ropogós kenyeret a halászlé mellé? Akik szigorú diétát követnek egész évben, esetleg mert valamilyen étel intoleranciával küzdenek, azok bizonyosan nem fognak év végén sem elhajlani, hiszen az egészségük fontosabb. De azok, akik “csak” a vonalaikra igyekeznek odafigyelni, és okosan táplálkozni, azoknak nagy próba tud lenni ez a habzsolós időszak. Néhány trükkel, egészséges alternatívával azonban el tudjuk érni, hogy ha a mérleg nyelve nem is fog lefelé menni, de legalább stagnálásban marad.

 

5 életmód tipp az ünnepekre

Ahhoz, hogy az ünnepek alatt ne szaladjanak fel a kilók, többféle megoldáshoz is folyamodhatunk. Érdemes mindig az egészség oldaláról megközelíteni, és nem rágörcsölni a dolgokra. 1-2 hét alatt nem lehet drasztikusan elhízni, így, amit esetleg fel is szedünk, azt az újév kezdetén (fogadalmak nélkül is) le tudjuk adni egy kis odafigyeléssel. Milyen praktikákkal éljünk a karácsonyi-szilveszteri időszakban?

 

  1. Ha a táplálkozásunknak, a nassolásnak, vagy a süteményeknek nem tudunk gátat szabni, akkor egy másik oldalon kell kompenzálnunk, ez pedig a mozgás. Télen se hanyagoljuk el teljesen a sportokat, a szabadtéri aktivitásokat, egyrészt mert egészséges a friss levegőn lenni, másrészt meghálálja a szervezet, köztük az anyagcserénk is. Menjünk el sétálni a szépen díszített városközpontba a családdal, vigyük el a kutyát a közeli erdőbe/mezőre/parkba és labdázzunk, frizbizzünk kicsit vele, vagy menjünk ki a gyerekekkel 20 percet focizni. Ha egyedül vagyunk, kiváló megoldás a 15-25 perces gyors séta, kocogás, edzettebbeknek a futás.

  2. A folyadékpótlásra figyeljünk! Csalóka az ünnep, amikor már degeszre ettünk magunkat, akkor is találunk még helyet 1-1 szelet finomságnak. Ha megfelelően hidratálunk és megisszuk a napi 2 liter vizet, ami nagyon is kell a szervezetnek, akkor táplálékból is kevesebbet kívánunk majd.

  3. Amit lehet egészséges alternatívákkal helyettesíteni, azt cseréljük ki. Erről lesz még szó kicsit lentebb is. A lényeg a cukor és egyszerű szénhidrátok mérséklése, mert ezek alakulnak át zsírrá.

 

  1. Mentálisan és lelkileg ne görcsöljünk az ünnepeken, mert ahogy utaltunk rá, nem ettől leszünk kórosan elhízottak. Ha épp fogyókúrát folytattunk, és szedtünk is ezt segítő fogyókúrás termékeket, nyugodtan függesszük fel pár napra, lelkifurdalás nélkül, vagy igyekezzünk a fő szabályokat megtartani, de 1-1 apró “csalás” engedélyezni magunknak. A túl szigorú koplalás és mértéktartás veszélye, hogy falási rohamban törhetünk ki.

  2. Ne csak az evésről szóljon az ünnep! Az év vége központi témája az evés, ezt fogadjuk el, összekovácsolja a családokat. De figyeljünk oda arra, hogy legalább olyan fontos és értékes az együtt töltött idő, a társasjátékozás, a beszélgetés netezés helyett, a gyerekekkel közös sütés-főzés, a kézműves ajándékok készítése, a lakásdekorálás és természetesen, ha van hobbink, azt is beépíthetjük az ünnepi tematikába.

 

Egészséges alapanyagok az ünnepekre

Ahogy írtuk, kerüljük a cukrokat, és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat! Ezek zsírrá alakulnak, fokozzák az elhízás lehetőségét, és a téli fertőzésekre is fogékonyabbak leszünk, hiszen a baktériumok és gombák is cukorral táplálkoznak. A desszerteket alternatív, cukormentes formában igyekezzünk elkészíteni. Használjunk mézet, eritritet, steviát!

 

Használjuk olyan alapanyagokat, mint a maglisztek, de a túró is jó barátunk (pl. zabpehely+túró+méz+tojás+mandulaliszt bunda - kisütve kész a csodagombóc). Cukor helyett mézzel édesítsünk, savanyításra a gyümölcsök mellett használhatunk direktben aszkorbinsavat is, ezzel az immunrendszerünket is segítjük. A fahéj nagyon jól passzol a karácsonyhoz, ráadásul számos egészségügyi előnye lehet, ezért ne feledkezzünk meg erről a fűszerről az ünnepi konyhában,

 

Télen jussanak eszünkbe a gyógynövények, melyek nemcsak felvértezik az immunrendszert, de különleges ízt is kölcsönözhetnek a sütiknek! Fogyasszunk gyógyteákat az említett folyadékpótlásra, vagy süssünk, keverjünk az édességbe levendulát, kamillavirágot, vagy kasvirágot, a sós húsokat pedig feldobhatjuk kakukkfűvel - ezek mind az egészséget szolgálják.