Komoly veszélyeket rejthet sokak egyik kedvenc élelmiszere
A zab sokak kedvelt élelmiszere, azonban akár veszélyeket is rejthet, ha nem megfelelően fogyasztjuk.
A zab az elmúlt években a tudatos táplálkozás egyik kedvenc élelmiszerévé vált, de a Green.hu összeállítása szerint nem árt körültekintően bánni ezzel a „superfoodként” emlegetett gabonával. Bár a zabpehely kiváló rost-, fehérje- és mikrotápanyag-forrás (többek között B- és E-vitamin, kalcium, magnézium, vas, cink és kálium is található benne), van néhány kevésbé ismert kockázati tényező is, amelyre érdemes figyelni, olvasható a sokszinuvidek.hu cikkében.
Rejtett veszélyei lehetnek ennek a kedvelt élelmiszernek
A zab természetes állapotában gluténmentes, ám a feldolgozás során szennyeződhet más, glutént tartalmazó gabonafélékkel, mint a búza, árpa vagy rozs. Ez különösen veszélyes lehet a cöliákiásoknak vagy gluténérzékenyeknek, mert gyulladást és bélkárosodást okozhat. Emellett a zab avenin nevű fehérjéje – bár nem glutén – egyeseknél hasonló tüneteket válthat ki, különösen a cöliákiás betegek 10–15 százalékánál.
A zab tartalmaz egy fitinsav nevű természetes vegyületet is, amely lassíthatja vagy akadályozhatja az olyan fontos ásványi anyagok felszívódását, mint a vas, cink, kalcium és magnézium. Bár a fitinsav a növény védekező mechanizmusának része, az emberi szervezetben hosszabb távon tápanyaghiányhoz is vezethet.
Így érdemes fogyasztani
A fitinsav hatása csökkenthető a zab áztatásával, fermentálásával vagy csíráztatásával. Ezek a módszerek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tápanyagok jobban hasznosuljanak a szervezetben. Fontos tudni, hogy a fitinsav nemcsak a zabban, hanem más élelmiszerekben is megtalálható – például diófélékben, magvakban, hüvelyesekben vagy rizskorpában.
A Green.hu szerint tehát a zab továbbra is értékes alapanyag lehet az étrendben, de fogyasztása tudatosságot és megfelelő előkészítést igényel, különösen az érzékenyebb szervezetek számára.
A zab egyébként sok szempontból hasznos, nagyon sok rostot tartalmaz. A benne található tápanyagok emellett javítják a szív egészségét, ezért mindenképpen ajánlatos bekerülnie az étrendbe. A zabból például ízletes reggeli készíthető.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pixabay)