Ilyen tejet iszik minden nap? Vigyázzon, komoly veszélyben lehet!
Kutatók tíz különböző növényi alapú tejalternatíva tápértékét vizsgálták, és egy egészen különös eredményre jutottak.
A növényi alapú tejhelyettesítőinek népszerűsége az utóbbi években jelentősen megnőtt, azonban egy új tanulmány rávilágít arra, hogy további kutatásokra van szükség e termékek táplálkozási értékének meghatározásához. Az olaszországi Bresciai Egyetem és a dániai Koppenhágai Egyetem kutatói tíz különböző növényi alapú tejalternatíva tápértékét vizsgálták, összehasonlítva azokat két tejtermékkel – számolt be a Science Alert cikke alapján a Pénzcentrum.
Veszélyes lehet az alternatív tej
A kutatás során az ultramagas hőmérsékleten (UHT) végzett kezelések hatását elemezték a növényi alapú tejhelyettesítők tápértékére. A kutatók a Maillard-reakció termékeit (MRP-k) vizsgálták, amelyek az aminosavak és a cukrok hőkezelése során keletkeznek. Ezek a vegyületek csökkenthetik a kritikus aminosavak elérhetőségét, így befolyásolva a fehérjék tápértékét. Az eredmények azt mutatták, hogy bár a keverékek eltérőek voltak, a tehéntej általában több fehérjét és magasabb aminosavtartalmat mutatott, mint a növényi alapú alternatívák többsége.
Ráadásul a tanulmány készítői az egyes növényi alapú tejhelyettesítőkben aggályos vegyületeket is találtak, bár olyan mennyiségben, amely nem jelent közvetlen veszélyt. Ezek között szerepelt a rákkeltő akrilamid és a hidroxi-metil-furfurol (HMF) nevű reaktív anyag.
Nem kell száműzni az alternatív tejet a hűtőből
A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredményeket egyensúlyba kell hozni a tej környezetterhelő hatásával és más egészségügyi előnyökkel, például a zabtej rák elleni védelmével kapcsolatos bizonyítékokkal. Az eredményeik pedig nem azt jelentik, hogy egy bizonyos tejfajta a legjobb, az összes többit pedig kerülni kell. Sokkal inkább a növényi alapú tejhelyettesítők potenciális tápanyaghiányára szeretnék felhívni a figyelmet, és javasolják, hogy több tápértékkel kapcsolatos információ jelenjen meg a csomagoláson. Általános tanácsuk pedig az, hogy olyan ételekre és italokra összpontosítsunk, amelyeken kevés feldolgozást alkalmaztak, és a lehető legtöbb ételt készítsük el mi magunk.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Couleur / Pixabay)