Valóban gyulladást okoz a tejtermék?

A jó egészség fenntartását segíti, ha kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek gyulladást okozhatnak. Vajon a tej és a tejtermékek ezek közé tartoznak?

2024. május 8., 14:00

Szerző:

A jó egészség megőrzése érdekében kulcsfontosságú, hogy egészséges ételeket fogyasszunk. Kerüljük a gyulladáskeltő táplálékokat, hiszek ezek értelemszerűen gyulladást generálnak a szervezetben – írja a gyogyszernelkul.com.

De mi is az a gyulladás? A gyulladás nem más, mint egy immunválasz. Ha bármilyen módon is megsérülünk, akkor az immunrendszer aktiválódik és gyulladást vált ki, hogy megvédje a szervezetet a további sérülésektől. Gyulladás léphet fel akkor is, ha a szervezet baktériumnak vagy vírusoknak van kitéve, illetve ha valakinek élelmiszer-érzékenysége vagy élelmiszer-allergiája van. A gyulladás célja a sérült szövetek védelme, illetve a kórokozók sejtekbe, szövetekbe, szervekbe való bejutásának megakadályozása. Amikor megbetegszünk, a gyulladás hasznos is lehet, a krónikus gyulladás azonban számos egészségi problémához vezethet.

Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy a tej és a tejtermékek is okai lehetnek a gyulladás kialakulásának.

A tejallergia tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tej- és a tejtermék-allergia tünetei közé tartozik a köhögés, az emésztési problémák, például a hasmenés, a csalánkiütés, a száj körüli bizsergés, a száj-, a torok- és az ajakduzzanat, vizenyős szemek, orrfolyás és légszomj.

A tej- és tejtermék-intolerancia is okozhat súlyos tüneteket

A tej- és a tejtermék-intolerancia különbözik a tejallergiától. A tejallergia az immunrendszert érinti, míg az intolerancia nem. A tejtermék-intolerancia tünetei elsősorban az emésztési problémákhoz kapcsolódnak. Ilyen például a fokozott gázképződés, a hasmenés és a puffadás. Ezek a tünetek a tej és a tejtermékek fogyasztását követően néhány óra múlva jelentkeznek.

A tejtermékek amellett, hogy gyulladást kelthetnek a szervezetben, számos hasznos tápanyagot is tartalmaznak, például B-vitaminokat. Ezek a vitaminok az idegműködést és az energiatermelést támogatják – írja a portál.

A tejtermékek kalciumban is bővelkednek, amely szükséges a szervezet megfelelő izomműködéséhez, a csontok egészségéhez és az idegműködéshez. A tejtermékek konjugált linolsavban is bővelkednek, amelyek segítik a zsírégetést, a glükózszabályozást és az immunrendszeri egészséget.

Probiotikumok gazdag forrásai is a tejtermékek. A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, amelyek biztosítják az immunrendszeri egészséget és a jó bélműködést. Fehérjéket is biztosítanak a tejtermékek, amelyek segítik a csonterőt és az izmok fejlődését. A D-vitamint se hagyjuk ki, amely segít a gyulladás csökkentésében, az immunitás szabályozásában és a csontok egészségének fenntartásában.

A szisztémás gyulladás hatással lehet a test minden területére. A krónikus gyulladás növeli a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák, az asztma, a fekélyes vastagbélgyulladás és számos autoimmun betegség kockázatát. A gyulladás megszüntetése javíthatja a szervezet általános egészségi állapotát.

A gyulladás megszüntetése érdekében fogyaszthatunk gyulladáscsökkentő táplálékokat, mint például friss gyümölcsök és zöldségek, zsírsavakban gazdag táplálékok, diófélék és szűrt víz.

A gyulladás ellen nagyon hatékony a testmozgás. Hetente legalább 150 percnyi kardió- és legalább 60 perces súlyzós edzést kell ahhoz végezni, hogy megőrizzük az egészségünket.

A krónikus stressz a szisztémás gyulladás fokozott kockázatához kapcsolódik. A stresszoldó technikákat is be kell építeni a mindennapi életünkbe: jóga, meditáció, biofeedback.

Az egészséges mikrobiom szintén elengedhetetlen a test gyulladásának csökkentéséhez. A probiotikus kiegészítők javítják a bél egészségét, csökkentik a szervezetben a toxinokat, javítják azt immunrendszeri működést és megszüntetik a gyulladást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)