Kiszámolták: ennyi tej még jótékonyan hat egy nyugdíjas szervezetére

Mutatjuk hány pohár tej fogyasztása javasolt 65 éves kor felett.

2024. május 26., 13:21

Szerző:

Nyugdíjas, 65 éves kor felett egy liter tej fogyasztása már nem javasolt – írja az Inforstart. Az ajánlott napi tejfogyasztás 65 év felett változó lehet, de általánosságban a szakértők 1-3 csésze tejet javasolnak naponta. Más kérdés, hogy ebben a tejtermékek is benne vannak, magyarán a tej mellet a joghurt, sajt és a kalciummal dúsított szójatej is. Három csésze tej egyébként bő 7 deciliternek felel meg, azaz ezt nem ajánlatos átlépni.

Egyre azonban figyelni kell, miszerint azok számára, akik laktózintoleranciával vagy tejallergiával rendelkeznek, a tejfogyasztás nem ajánlott. Márpedig a világon az emberek 65 százaléka bír ilyen problémával, különösen az afrikai és dél-amerikai populációkban, az európai és amerikai emberek erre kevésbé érzékenyek, de például az amerikaiak 35 százaléka szintén laktózérzékeny.

A tej és a tejtermékek is okai lehetnek a gyulladás kialakulásának

A tejtermékek amellett, hogy gyulladást kelthetnek a szervezetben, számos hasznos tápanyagot is tartalmaznak, például B-vitaminokat. Ezek a vitaminok az idegműködést és az energiatermelést támogatják. A túlzott tejfogyasztás növelheti a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – a többi között erről ír az escardio.org. Ennek oka a tejben lévő telített zsír és koleszterin. A tej hozzájárulhat a csontritkuláshoz egyes embereknél. Ennek oka a tejben lévő foszfor, ami gátolhatja a kalcium felszívódását.

A jó egészség megőrzése érdekében kulcsfontosságú, hogy egészséges ételeket fogyasszunk. Kerüljük a gyulladáskeltő táplálékokat, hiszek ezek értelemszerűen gyulladást generálnak a szervezetben – írja a gyogyszernelkul.com.  A gyulladás nem más, mint egy immunválasz. Ha bármilyen módon is megsérülünk, akkor az immunrendszer aktiválódik és gyulladást vált ki, hogy megvédje a szervezetet a további sérülésektől. Gyulladás léphet fel akkor is, ha a szervezet baktériumnak vagy vírusoknak van kitéve, illetve ha valakinek élelmiszer-érzékenysége vagy élelmiszer-allergiája van. A gyulladás célja a sérült szövetek védelme, illetve a kórokozók sejtekbe, szövetekbe, szervekbe való bejutásának megakadályozása. Amikor megbetegszünk, a gyulladás hasznos is lehet, a krónikus gyulladás azonban számos egészségi problémához vezethet. 

Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy a tej és a tejtermékek is okai lehetnek a gyulladás kialakulásának. A tejallergia tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tej- és a tejtermék-allergia tünetei közé tartozik a köhögés, az emésztési problémák, például a hasmenés, a csalánkiütés, a száj körüli bizsergés, a száj-, a torok- és az ajakduzzanat, vizenyős szemek, orrfolyás és légszomj.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.