A WHO rájött az örök élet titkára, szerintük erre kell csak figyelni

Úgy tűnik, a WHO rájött, hogy mi is a hosszú élet sava-borsa. A szervezet ugyanis megállapításokat tett a só fogyasztását illetően.

2025. március 18., 15:11

Szerző:

A WHO legújabb irányelvei szerint érdemes a hagyományos só helyett egy alacsonyabb nátriumtartalmú alternatívára váltanunk. A magas nátriumbevitel elkerülésének egyik legjobb módja, ha káliummal dúsított sót használunk – írja a bien.hu. A lap hozzáteszi, ebben a sófajtában a szokásos nátrium-klorid egy részét kálium-klorid váltja fel, ez pedig hatékony módja lehet annak, hogy csökkentsük a nátriumbevitelünket, miközben nem kell lemondanunk a sós ízekről.

Sajnos azonban ez sem fekete-fehér: a bien.hu szerint ugyanis bár a káliummal dúsított só számos előnnyel jár, lehetnek hátrányai is. A túl sok kálium például különböző egészségügyi problémákat idézhet elő, ezért ha mondjuk valaki veseproblémákkal küzd, akkor érdemes a háziorvosával beszélnie arról, hogy egyáltalán áttérhet-e a a só káliummal dúsított változatára.

A WHO külön vizsgálatot szentelt a só hatásaira

A WHO szerint túl sok nátriumot fogyasztanak az emberek, ezért a közelmúltban új irányelveket tett közzé. Ebben az egészségügyi szervezet azt javasolta, hogy az emberek cseréljék le az otthonukban található háztartási sót egy alacsony nátriumtartalmú alternatívára. A 24.hu által szemlézett, 2025 januárjában kihirdetett iránymutatás szerint évente nagyjából 1,9 millióan halnak meg a magas nátriumbevitel miatt. Ráadásul a nyilvános tájékoztató kampányok és a WHO-tagállamok erőfeszítései ellenére a becslések szerint 2019-ben 4,3 gramm volt globálisan a napi átlagos nátriumbevitel, ami több mint kétszerese a WHO 2 grammos ajánlásának.

A cikk leszögezi, hogy azt természetesen senki nem vitatja, hogy a nátrium egy esszenciális ásványi anyag, ugyanakkor ebből is lehet túl sokat fogyasztani.

Érdemes mértékkel fogyasztani a sót

Érdekesség, hogy ez az első alkalom, hogy globális irányelvek születtek a sópótlók használatára vonatkozóan. A WHO az alábbi lépéseket ajánlja a túlzott sófogyasztás csökkentésére:

  • Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, amennyire csak lehetséges
  • Távolítsa el a sótartót az asztalról
  • Használjon kevesebb sót főzés közben, helyette használjon gyógynövényeket és fűszereket
  • Váltson káliummal dúsított sóra
  • Válasszon alacsony nátriumtartalmú termékeket

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Lorena Martínez / Pexels)