Majomhimlő: A WHO kihirdette az egészségügyi vészhelyzetet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az Afrikában jelenleg is tartó majomhimlő-járványt.

 

2024. augusztus 15., 08:13

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az Afrika egyes részein kitört majomhimlő-járványt – idézi az atv.hu a BBC összeállítását. 

A rendkívül fertőző betegség, a majomhimlő legalább 450 ember halálát okozta a Kongói Demokratikus Köztársaságban az első kitörés során. Mára Közép- és Kelet-Afrika egyes részein is felbukkant a betegség, és a tudósokat aggasztja, hogy milyen gyorsan terjed a betegség új változata, és milyen magas a halálozási aránya. A majomhimlő szoros érintkezés útján terjed, mint például szex, bőrkontaktus, valamint egy másik személlyel közeli beszélgetés vagy akár együtt légzés.

A majomhimlő-járványt meg kell állítani

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője szerint „nagyon aggasztó a további terjedés lehetősége Afrikán belül és azon túl is”. "Az összehangolt nemzetközi válasz elengedhetetlen a járvány megállításához és életek megmentéséhez" – mondta.

„Az Mpox egy új kládjának kimutatása és gyors terjedése a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, a szomszédos országokban történő kimutatása, valamint az Afrikán belüli és azon túli további terjedés lehetősége nagyon aggasztó” 

– mondta a főigazgató.

Ezt a PHEIC néven is ismert státuszt a WHO olyan „rendkívüli eseményeknek” adja, amelyek a betegség nemzetközi terjedése révén közegészségügyi kockázatot jelentenek más országokra nézve. Ezek a járványok a szervezet szerint összehangolt nemzetközi válaszlépéseket tehetnek szükségessé.

Egyöntetűen úgy véltük, hogy a mostani Mpox-járvány rendkívüli esemény. Ami Afrikában tapasztalható, az a jéghegy csúcsa

– mondta Dimie Ogoina, a bizottság elnöke.

Az év eleje óta több mint 17 000 Mpox-megbetegedést és több mint 500 halálesetet jelentettek Afrika 13 országából. A legtöbb megbetegedés a Kongói Demokratikus Köztársaságban történt.

Mi az a majomhimlő?

Az Mpox, korábbi nevén majomhimlő egy vírusos betegség, amely könnyen terjedhet emberek között és fertőzött állatokról is. A WHO szerint szoros érintkezés vagy szennyezett anyagok révén terjedhet. A tünetek közé tartozik a láz, a fájdalmas kiütés, a fejfájás, az izom- és hátfájás, az enerváltság és a megnagyobbodott nyirokcsomók.

Korábban arról is írtunk, hogy vészhelyzeti engedélyt kaphatnak az oltóanyag-gyártók. Az oltóanyag-gyártók mostantól jelentkezhetnek a WHO-nál egy vészhelyzeti engedélyért, amely lehetővé tenné nemzetközi szervezeteknek, beleértve az UNICEF-et és a Gavi Vaccine Alliance-t, hogy beszerezzék és terjesszék az oltásokat, ahogy azt az ENSZ szervezet augusztus 9-én megerősítette. Júniusban a Bavarian Nordic 15 000 adag oltóanyagot küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol a legtöbb esetet észlelték.

És írtunk arról is, hogy itthon is igényelhető a majomhimlő elleni oltás az ország több pontján, ahol az igénylés feltételeiről is olvashatnak.

(Fotó: A majomhimlő jellegzetes kiütései. Forrás: Wikimedia Commons/CDC)