Rusvai Miklós: egy tucatnyi náthát okozó vírus van jelen Magyarországon

A víruskutató szerint egy tucatnyi náthát okozó vírus van jelen Magyarországon, ezek közül az egyik a koronavírus. Újabb majomhimlős esetet és egy másik beteget nyugat-nílusi lázzal diagnosztizáltak Magyarországon.

2023. október 24., 17:39

Szerző:

Rusvai Miklós víruskutató arról beszélt az inforádióban, hogy  a Covid-vírus folyamatosan jelen van, most is számos fertőzést okoz. A legutóbbi adatok alapján a szennyvízben éppen stagnál a mennyisége, tehát nem várható az, hogy a következő 2-3 hétben nagyszámú koronavírus-fertőzöttet detektálnak. Hozzátette: a többi légzőszervi vírus is közrejátszik ezekben a megbetegedésekben – metapneumovírus, parainfluenzavírus, RSV vírus, reovírusok, rinovírusok –  tehát legalább egytucatnyi náthát okozó vírus van, ezek közül az egyik a koronavírus – írja az infostart.

Újabb majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, egy 32 éves budapesti férfi kapta el a betegséget. A majomhimlő elsősorban szexuális úton terjed, tehát fertőző. Eközben Békés vármegyében egy beteget nyugat-nílusi lázzal diagnosztizáltak. „A nyugat-nílusi láz folyamatosan jelen van az országban, tehát a hazai szúnyogok ha megcsípnek valakit, lehet, hogy átviszik ezt a fertőzést” – mondta Rusvai Miklós.

„A vírus eredeti gazdái madarak, tehát az ember, a ló vagy bármilyen háziállat, például kutya kizárólag szúnyogok közvetítésével, madaraktól fertőződik. A szúnyog nem tudja átvinni a fertőzést sem a kutyáról emberre, sem emberről kutyára vagy lóra. Mindig madár a fertőzés forrása és szúnyogok viszik át, miután a fertőzött madarakon élősködnek, átszállnak vért szívni valamilyen más állatfajra vagy az emberre, és így közvetítik ezt a fertőzést" – tette hozzá. A szakember a hatóságok által szintén jelzett 3 malária megbetegedéssel kapcsolatban azt mondta: az utóbbi évtizedekben csak importált esetek fordultak elő Magyarországon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / Science Photo Library via AFP)

 

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.