A fekete lábú kullancsok csípése súlyos következményekkel jár

Nagyon veszélyes a fekete lábú kullancs csípésének következménye, akár anafilaxiás sokkot is okozhat.

2025. április 9., 13:58

Szerző:

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) megerősítette, hogy a fekete lábú kullancsok (Ixodes scapularis) csípése alfa-gal szindrómát (AGS) okozhat, amely vörös húsallergiát vált ki emberekben – írta meg a News Medical.

Újabb bizonyítékokat találtak a fekete lábú kullancsok és a vörös húsallergia közötti kapcsolatra

Az alfa-gal szindróma (AGS), más néven vörös hús allergia, egy súlyos allergiás reakció, amelyet a galaktóz-alfa-1,3-galaktóz (alfa-gal) nevű cukormolekula vált ki. Ez a molekula megtalálható a legtöbb emlős húsában, kivéve a főemlősöket. Korábban az AGS-t elsősorban a magányos csillagkullancs (Amblyomma americanum) csípésével hozták összefüggésbe az Egyesült Államokban. Azonban a CDC legfrissebb kutatásai szerint a fekete lábú kullancsok (Ixodes scapularis) is képesek kiváltani ezt az allergiát.

Egy Maine állambeli 45 éves nő esete hívta fel a figyelmet erre az összefüggésre. A nő 2022 májusában észlelte, hogy egy kullancs csípte meg, amelyet később fekete lábú kullancsként azonosítottak. Néhány héttel később hasi fájdalom, hasmenés és hányás jelentkezett nála vörös hús fogyasztása után. Orvosi vizsgálatok során kimutatták, hogy az alfa-gal specifikus IgE antitest szintje rendkívül magas, ami megerősítette az AGS diagnózisát.

A CDC tízéves, 2014 és 2023 közötti időszakot felölelő felmérése során Maine államban 23 olyan esetet azonosítottak, ahol az AGS kialakulása nem volt összefüggésbe hozható a magányos csillagkullancsokkal, ami arra utal, hogy más kullancsfajok, például a fekete lábú kullancsok is szerepet játszhatnak az allergia kialakulásában. ​

Az AGS tünetei változatosak lehetnek, beleértve a kiütéseket, csalánkiütést, hányingert, hányást, légzési nehézségeket, vérnyomásesést, szédülést, hasmenést, súlyos hasi fájdalmat és ritka esetekben anafilaxiát. Ezek a tünetek általában 2-6 órával a vörös hús fogyasztása után jelentkeznek, ami megnehezíti a diagnózist.

A CDC hangsúlyozza a kullancscsípések megelőzésének fontosságát az AGS kockázatának csökkentése érdekében. Ajánlásaik között szerepel a hosszú ujjú ruházat viselése, kullancsriasztó szerek használata, valamint a szabadban töltött idő után a test és a ruházat alapos átvizsgálása.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)