Ha ez az élősködő csípi meg, anafiaxiás rohamot kaphat a hústól

A magányos csillag nevű kullancs csípése egy egész életen át tartó, súlyos, akár anafilaxiás rohamokkal járó húsallergiát okoz.

2025. február 14., 17:43

Szerző:

A magányos csillag kullancs vagy másnéven húskullancs csípésével nagyon kell vigyázni, ugyanis különös rendellenességet tapasztalhatnak az áldozatok. A következményt alfa-gal szindrómának (AGS) nevezik, ami gyakorlatilag a húsfogyasztás következtében fellépő  gyomorgörcsös, hasmenéses, de akár anafilaxiás rohammal járó allergiás reakciót jelenti. Az alig egy milliméteres élősködő egy életre szóló vegetarianizmusra kényszeríti az áldozatát. 

Ahogy terjed az élősködő, úgy terjed a húsallergia

Az érintettek száma évről évre több tízezerrel nő, ahogyan az eredetileg Észak-Amerikában ás Mexikóban őshonos kullancsfaj terjed a klimaválság következményeként. Akit megcsíp a húskullancs, az  sertés-, marha-, nyúl-, bárány- vagy akár vadhús fogyasztása, de még esetenként zselatin, tej, és bizonyos tejtermékek bevitele után is allergiás reakciótól szenvedhet.

Az alfa-gal szindrómának számos tünete lehet, köztük a csalánkiütés, a köhögés, az émelygés, a nehéz légzés, a hányinger vagy a hányás, de akár súlyos, életveszélyes anafilaxiás sokkot is kaphat az érintett. Az allergia súlyossága tehát személyenként eltérő, azt viszont fontos megjegyezni, hogy alapvetően nem a hús váltja mindezt ki, hanem egy benne található cukormolekula, a galaktóz-alfa-1,3-galaktóz. Ez leginkább a vörös húsokban van jelen, de a tejben és a zselatinban is megtalálható.

Ezt az allergiát ráadásul nehéz azonosítani, mivel a húst a szervezet lassan bontja le, így nagyjából két órával azután kezdenek el jelenzkezni a tünetek, hogy a beteg elfogyasztotta a sértett összetevőt tartalmazó ételt. Jó hír egyébként, hogy a halak és a szárnyasok húsában nincs benne a fentebb említett, gondot okozó cukormolekula, így azt biztonsággal fogyaszthatják az alfal-gal allergiában szenvedők. 

A betegséget magát is csak 2008-ban tudták azonosítani. Az egész világsajtót bejárta Meghan Chapman esete, aki esküvői fotósként dolgozott, és mindig a munkája másnapján lett rosszul. A rosszulléteit látszólag semmi sem indokolta, ám egy házi steak fogyasztása után, amiből  a nő csak pár falatot evett, éjszaka gyomorgörcsökre ébredt, a kezei és a lábai pedig nagyon viszkettek, később be is dagadtak. Egy idő után az egész testét különös foltok borították be, megdagadt a nyelve, összeszűkült a torka. Ekkor ébredt fel benne a gyanú, hogy a különös élősködő csípésének áldozata lehet ő is. Az antihisztamin segített a tüneteken, ám Chapmannek nem pusztán a betegség okozott nehézséget, hanem az is, hogy az orvosok sem voltak felkészülve az allergia diagnosztizálására.

Kezdetben csak a marhahústól tiltották el, de mivel továbbra sem lett jobban, az összes emlősállat fogyasztásáról lemondott. „Az allergiám olyan erős volt, hogy ha valaki otthon húst sütött a konyhában, és megéreztem az illatát, a torkom viszketett és bedagadt, köhögni kezdtem, és alig kaptam levegőt. Mindemellett hányingerem is lett, és szörnyű fejfájás kínzott. Hogy megkönnyítsék a helyzetem, végül az egész családom alkalmazkodott hozzám, és lemondott az emlősök húsáról" – nyilatkozta akkor.

Chapmant másodjára is megcsípte egy húskullancs, amitől súlyos tejallergiája lett. Ez már sokkal nagyobb nehézséget okozott a számára, mivel kecskefarmjuk volt, és az állatokhoz sem tudott többé hozzáérni. Időközben allergiás lett a kutyákra, lovakra, darazsakra, lódarazsakra is, ami nem meglepő, az alfa-gal allergiásoknál ötször nagyobb az esélye annak, hogy az érintett allergiás lesz a rovarcsípésre. A nő jelenleg napi szinte szed antihisztaminokat, hogy együtt tudjon élni a súlyos allergiáival. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wikipédia)

 

A depresszió tünetei gyakran hullámzanak, ennek ellenére az agyi vizsgálatok többsége csak egy-egy pillanatképet mutat. Most azonban egy új tanulmány hosszabb távon is követte a változásokat, és meglepő felfedezést tett: a depresszió nemcsak a hangulatra, hanem a figyelemért felelős agyi hálózatokra is jelentős hatással van.

A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória fokozatos romlását, elbutulást jelenti. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa szerint nagyon fontos, hogy a korai tünetek felismerésekor részletes vizsgálat történjen, és adott esetben időben megkezdődjön a gyógyszeres kezelés.

Sokan úgy gondolják, hogy ha már elhagyják a sört, nyugodtan hátradőlhetnek a diétában. A valóság azonban az, hogy számos más ital is komolyan hátráltathatja a fogyást, nem is beszélve azok kalóriatartalmáról.

Egyre többen tapasztalják, hogy nehezebben tudnak összpontosítani, gyakran elkalandozik a figyelmük, és a legegyszerűbb döntések is komoly kihívást jelentenek számukra. Ezek a tünetek nem csupán a fáradtság vagy a stressz következményei lehetnek, akár egy komoly betegség jelei is lehetnek.