Szorul a hurok Trump körül a capitoliumi zavargások ügyében

Az elnököt is beidézheti az aznapi eseményeket vizsgáló bizottság.

2021. július 28., 18:24

Szerző:

Donald Trump volt amerikai elnök és több közeli szövetségese is idézésekre számíthat. Ezzel akar komoly eredményeket elérni a kongresszusi vizsgálóbizottság, amit a Capitoliumnál történt január 6-ai zavargások kivizsgálására állítottak fel.

A bizottság tagjai nem kerteltek első, drámai hangvételű ülésükön, amit kedden tartottak: Trump tevékenysége fog a nyomozás középpontjában állni. Ezen az ülésen meghallgattak négy rendőrtisztet is, akik a törvényhozás épületét védelmezték a kalapácsokkal, vascsövekkel, késekkel és gumibotokkal felfegyverzett Trump-támogatóktól.

A hét demokratából és két republikánusból álló bizottságnak az idézések kiadása is a jogkörébe tartozik. Ezért a következő hetekben még több tanúra lehet számítani, és arra is, hogy bizonyos dokumentumokat is berendelnek, mondta a Bloombergnek egy névtelenséget kérő bizottsági tisztviselő. A legfontosabb tanúk között ott lehetnek Trump kormányának tisztségviselői, valamint a volt elnök kongresszusi szövetségesei is. Az első ülésen pont egy republikánus, Liz Cheney volt az, aki Trumpot állította pellengérre.

„Percről percre tudnunk kell, hogy mi minden történt aznap a Fehér Házban – tudomást kell szereznünk minden telefonhívásról, minden beszélgetésről és minden értekezletről, ami a támadás előtt, alatt és után történt” – mondta Cheney, aki azért vesztette el a kongresszusi republikánusok vezetőjének tisztségét, mert komolyan kritizálta Trumpot pártja ellenében. Adam Schiff demokrata képviselő – aki a főügyész volt Trump impeachment-perében, és most a bizottságnak is tagja – megerősítette, hogy a bizottságnak joga van idézéseket kibocsátani, különösen a végrehajtó hatalom volt tagjai ellen, akiknek Trump elnöksége alatt is bőven kijutott a jogi csatározásokból.

Ám most, hogy az igazságügyi minisztérium élén Joe Biden emberei állnak, Trump körének nehezebb dolga lesz. Schiff azt mondta: „ez már egy más helyzet.” A négy beidézett rendőrtiszt veréseket, sérüléseket, rasszista sértéseket és más inzultusokat idézett fel az incidens napjáról. Többen közülük szintén Trumpot hibáztatták. „Annyi mindent tehetett volna. Például megmondhatta volna nekik, hogy álljanak le” – mondta Aquilino Gonell, a capitoliumi rendőrség őrmestere. Harry Dunn rendőrtiszt úgy érezte, mintha a lázongókat „egy bérgyilkos küldte volna”.

A bizottság vezetője, a demokrata Bennie Thompson a meghallgatás után elmondta: a tisztek arra kérték őket, hogy derítsék ki, „ki vett részt az eseményekben, ki finaszírozta, bátorította vagy szervezte meg a lázongókat.” Thompson szerint ez kihívást fog jelenteni a bizottságnak. A Thompson mellett álló Cheney hozzátette: „természetesen arra fókuszálunk, hogy mi történt aznap a Fehér Házban. A végére fogunk járni annak, ami történt.”

Később, a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy a bizottság hajlandó lenne bírósághoz fordulni azért, hogy Trump kormányának tagjai és egyes kongresszusi képviselők engedelmeskedjenek az idézéseknek, és információt szolgáltassanak a nap eseményeivel kapcsolatban. Még nem derült ki, hogy pontosan mikor lesz a következő meghallgatás, mivel közben több nyomozás is zajlik, például a támadás finanszírozásával kapcsolatban. De Thompson úgy becsli, hogy azt megtarthatják még az augusztus végén kezdődő kongresszusi szünidő vége előtt, ami most hétvégén kezdődik, és szeptember 20-ig tart.

Republikánus ellenállás

A kongresszusi republikánusok vezetője, Kevin McCarthy párttársaival együtt több eseményt tartott a nap folyamán, hogy kritizálja a bizottság munkáját. Különösen azt sérelmezik, hogy csak olyan republikánusok kaptak helyet abban, akik Trump impeachmentje mellett szavaztak – Cheney és Adam Kinzinger.

Mindkettőjüket a kongresszus házelnöke, Nancy Pelosi nevezte ki a bizottságba. McCarthy nem is engedte, hogy más republikánus részt vegyen a munkában, mivel Pelosi korábban megvétózta az ő jelöltjeit, Jim Banks-et és Jim Jordant – ők egyébként mindketten Trump szövetségesei.

Pelosi szerint aggályos lett volna Banks és Jordan részvétele „korábbi kijelentéseik és tetteik miatt”, és a nyomozást is eltéríthették volna. Ők mindketten azon republikánusok között voltak, akik nem voltak hajlandóak hitelesíteni az elnökválasztás elektori szavazatait néhány államban, miután a kongresszus újra összeült a lázongás után.

McCarthy szerint viszont Pelosi azért vétózta meg őket, mivel komoly kérdéseket tettek fel a Capitolium biztonsági szolgálatának felkészültségéről. A Trump-hű Elise Stefanik képviselő – aki Cheney-t váltotta a pártszóvivői tisztségben – azt mondta, hogy Pelosi „a pártja politikai imidzsét” a biztonság és felkészültség fölé helyezte. „Csak azután utasította el a republikánusokat, miután elkezdték feltenni ezeket a fontos kérdéseket” – mondta

Pelosi republikánusai

A republikánusok állítják: a demokraták arra használnák a bizottságot, hogy Trumpot támadják vele. Cheney-t, aki korábban is sokat kritizálta a volt elnököt, azzal vádolják, hogy a demokraták cinkosa. „Gyűlöli Trumpot” – mondta Troy Nehls, McCarthy egyik jelöltje a bizottságban. Nehls hozzátette, hogy kevés kérdést hallott arról, hogy „a Capitolium rendőrsége miért nem volt felkészülve arra, ami január 6-án történt”.

McCarthy, Nehls és más párttag is tovább erősítette azt a narratívát, amely szerint Cheney és Kinzinger „Pelosi republikánusai”. Kinzinger így reagált: „Csak annyit tudok mondani, hogy egy óriási támadás ért minket január 6-án. Nagyon érzelemdús tanúvallomásokat hallottunk ma. És nekem elsősorban ez jár a fejemben. Ha egyesek kicsinyeskedni akarnak, engem nem zavar”.

(Billy House / Jarrell Dillard / Sophia Cai)

(Kiemelt kép: Donald Trump sajtótájékoztatót tart a Trump National Golf Clubban, Bedminsterben, 2021. július 7-én. Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu/AFP)