Texas felforgatja a republikánus „Hagyjatok minket békén koalíciót”

Szabadelvűség, kisebb állam, magánügy – Robert A. George a Bloombergben elmélkedik a texasi abortusztörvény Republikánus pártra tett hatásairól.

2021. szeptember 12., 15:39

Szerző:

Függetlenül attól, hogy a texasi abortuszellenes törvény túléli-e a Legfelsőbb Bíróság elkerülhetetlen vizsgálatát, máris helyrehozhatatlan károkat okozhatott annak, amit egykor konzervatív mozgalomnak neveztek – annak ellenére, hogy a mozgalom egyik legfontosabb részét a legnagyobb győzelemmel ajándékozta meg.

A törvény, amely tiltja a hatodik hét utáni abortuszt, és lehetővé teszi, hogy magánszemélyek beperelhessék az abortuszszolgáltatókat, máris hozzájárult a progresszív abortuszpárti bázis felélénkítéséhez, amely egyébként 2022 felé haladva önelégült vagy demoralizált lehetett volna. Eközben a törvény azzal fenyeget, hogy felborítja a konzervatív mozgalom frakcióinak évtizedes szövetségét.

Az 1970-es évektől kezdve ez a mozgalom különböző prioritásokkal rendelkező konzervatívok laza szövetsége volt: erős védelem (egy lelkes antikommunista szárnnyal), költségvetési fegyelem (egy lelkes adóellenes szárnnyal) és hagyományos családi értékek (egy lelkes abortuszellenes szárnnyal). A '90-es évek elejére azonban a Szovjetunió összeomlása miatt a védelem és az antikommunizmus kevésbé volt már hangsúlyos kérdés.

Így 1996-ban Grover Norquist konzervatív aktivista új egységesítő elvet jelentett be. A republikánusok új „közös politikai célja” szerinte egyszerű: „ a kormány békén hagyja őket”. A „Hagyjatok minket békén koalíció” konzervatív és libertárius csoportok jobbközép szövetsége lett, amely az egyéni szabadságot támogatta a kormányzati beavatkozással szemben.

Norquist, aki akkoriban és most is az Amerikaiak az adóreformért elnöke, a koalíciót széles körben kiterjedtként határozza meg, beleértve a kisvállalkozókat, az önfoglalkoztatókat, az otthon tanulókat és a fegyvertulajdonosokat. A demokraták, akik adót akartak emelni vagy növelni a szabályozást mindezen csoportok számára, az általa „Takings (elvételi) Koalíciónak” nevezett csoporthoz tartoztak.

Akár elfogadjuk ezt a megfogalmazást, akár nem, lényegében leírja, hogy a jobbközép nagy része hogyan látta magát az elmúlt negyedszázadban.

Hogy világos legyen: a jobbközép koalíció nem volt mindenhol életpárti, sok liberális egyetértett azzal, hogy nem ért egyet a szociális konzervatívokkal a nők terhességmegszakításhoz való jogával kapcsolatban. Ennek ellenére a jobboldal többnyire egységesen támogatta az egyéni szabadság és a korlátozott kormányzás mellett elkötelezett konzervatív bírákat.

A texasi abortusztörvény azzal fenyeget, hogy felrobban ez a fegyverszünet. Azzal, hogy az abortuszellenes aktivistáknak lehetőséget ad arra, hogy bepereljenek minden olyan felet, aki „segíti és támogatja” a terhesség hatodik hete után abortuszt igénylő nőt, a törvény nyílt meghívást jelent arra, hogy megszámlálhatatlanul sok texasi magánéletét felforgassák. Nem csak az abortuszszolgáltatókat lehet beperelni; a barátok vagy rokonok is beperelhetők, akik esetleg elkísérnek egy terhes nőt, vagy akár az útra felbérelt sofőr is. Ennyit a kisvállalkozásokra vagy az önfoglalkoztatókra vonatkozó szabályozások csökkentéséről.

A konzervatívok számára pedig, akik hagyományosan ellenfélként tekintenek a peres ügyvédekre, ez a törvény egyfajta ügyvédi gazdagodási program. Nemcsak 10 ezer dollárban szabja meg az alperesek polgári jogi követeléseinek alsó határát, hanem a vesztes alperest kötelezi az összes bírósági költség megfizetésére (ugyanez nem érvényes, ha a felperes veszít).

Nehéz összeegyeztetni a „hagyjanak minket békén” filozófiát egy olyan törvénnyel, amely lényegében felhatalmazza a magánszemélyeket, hogy beavatkozzanak szomszédaik életébe. A korábbi abortuszellenes törvények az abortuszszolgáltatókat célozták meg szabályozással (vagy, igen, megszüntetéssel). Ez a mostani a polgárokat állítja szembe a polgárokkal – pénzügyi ösztönzést teremtve a kíváncsiskodásra, szondázásra és pereskedésre.

Ironikus, hogy a texasi törvényről szóló vita egybeesik a jobboldalon egyre gyakrabban hangoztatott, nagyobb „szabadságot” követelő felhívásokkal a világjárvány közepette. Legalább a „Hagyjatok minket békén koalíció” tagjai szilárdabb filozófiai alapokon állnak, amikor ellenzik az oltási kötelezettséget vagy a maszk viselését az iskolákban. Mint kiderült, az, hogy megérdemled-e, hogy békén hagyjanak, nagyban függ attól, hogy ki vagy, hol élsz és mit csinálsz.

(Kiemelt kép: Tüntetők táblákat tartanak a texasi állami főváros előtti tüntetésen 2021. május 29-én a texasi Austinban. Több ezer tüntető vonult ki válaszul arra az új törvényjavaslatra, amely betiltja az abortuszt a magzati szívhang észlelése után, és amelyet szerdán írt alá Greg Abbot texasi kormányzó. Fotó: Sergio Flores / Getty Images)