Sosem látott magasságokban a Wall Street-i fizetések

Brutális juttatások egy embertelen munkáért. Vajon megéri?

2021. július 19., 11:05

Szerző:

Egy lakosztály a barabadosi Fairmont Royal Pavilion szállodában, a sziget drágább részén. Ára több mint ezer dollár fejenként és éjszakánként, de hol máshol találna az ember hamisítatlan angol stílust, egy királyi stílusban elköltött délutáni teát, közvetlenül a trópusi katamarános száguldás és búvárkodás után? 

A Wall Street-i Houlihan Lokey befektetési bank alkalmazottai közül néhánynak a munkahely állja a fenti buli költségeit. Öt este ebben a kiemelten exkluzív karibi luxusban nem is tűnik soknak a cég tavalyi, minden eddigit felülmúlóan nyereséges éve után, de sokak komoly árat fizettek érte. Ez meg is látszik a számokon, ugyanis a Houlihant nagy arányban hagytak ott fiatal bakárai. Szakértők szerint az ilyen szinten túlzónak tűnő utazásoknak egy üzenete van: Kérlek ne lépj ki!

Ugyanez az üzenet visszhangzik szerte a Wall Streeten, ahol a fiatal pénzügyi szakemberek körében sosem látott méreteket öltött a fluktuáció, és a burnout szindrómával kezeltek száma. A bankok mindent megpróbáltak, fizetésemelést, bónuszokat, a fentihez hasonló luxus nyaralásokat, szó szerint mindent. Ez azt jelenti, hogy még sosem érte meg ennyire kezdő bankárnak lenni az USA-ban. A gond az azonban, hogy a fiatal szakértőknek legalább ennyire megéri máshol is dolgozni. A korábban kiemelt státusszal és keresettel járó pénzügyi szektor mellé fokozatosan felzárkóztak a többiek, élükön a nagy techcégekkel.  

„Tutira egy csomó pénzt lehet keresni bankárként? Hát hogyne! Beled is elhagyod közben? Naná!” – így jellemezte Dan Miller, a True Search ügyvezetője a bankoknál kialakult munkahelyi kultúrát. „Lehet ott bármilyen magánéleted? Egyáltalán semmilyen!” – tette hozzá gunyorosan. A Goldman Sachs 13 frissen felvett elemzője által a munkakörülményeikről összeállított prezentáció végigszáguldott az egész Wall Streeten és úgy tűnik felrázott mindenkit. A gyakran 100 órás munkahetek által okozott fizikai és mentális károk miatt a cégvezetése korlátozta a hétvégi munkavégzést és ígéretet tett a munkaterhelés enyhítésére, valamint további munkaerő felvételére. Legalábbis a leginkább érintett területeken.

Néhány tapasztaltabb és idősebb szakmabeli nem tett lakatot a szájára, amikor értesült a fiatalok panaszairól. „Azoknak üzenem, akik a Wall Streeten dolgoznak és most azon morfondíroznak, hogy otthagyják a bankszektort: biztos meg van bennetek, ami ide kell? Azt mondjátok túl keményen kell dolgozni? Válasszatok másik szakmát!” – mondta a Bloomberg TV-nek a hosszabb ideje a Cantor Fitzgerald-nál dolgozó Howard Lutnick. 

Sok frusztrált és túlhajszolt fiatal a korábban bankárként dolgozó, jelenleg Litquidity néven publikáló influenszerhez fordult támogatásért, aki egy interjújában elmondta, hogy tömegével kapja a Twitter és Instagram üzeneteket fiatal bankároktól. A magát Lit-nek nevező férfi tavaly még vezető beosztásban dolgozott egy befektetési banknál és pontosan tudja min mennek át a hozzáforduló fiatalok: „Egyik nap orvoshoz kellett mennem mert a rendszeres sportolás ellenére össze-vissza vert és szorított a szívem. Az orvos alaposan megvizsgált, majd megállapította, hogy az állandó stressz az oka és ez még csak a kezdet. Egy hónappal később felmondtam” – írta le korábbi helyzetét a New York’s Central Parkból adott telefon interjújában, 

De a jelentősen magasabb bérekkel járó, óriási munkaterhelés nemcsak a viszonylag egyedi pénzügyi szektorra jellemző. Múlt hónapban a legnagyobb amerikai jogi irodák összehangoltan jelentették be, hogy a pályakezdő jogászok bérét egységesen évi 202 500 dollár (évi 61 millió, havi 5,2 millió forint) körüli összegre emelik. Ezzel együtt jelentősen több célprémiumot és extra szabadságot ígérnek azért, hogy alkalmazottaik elkerüljék a kiégést, valamint az ezzel elkerülhetetlenül együtt járó kilépési hullámot. 

A már idézett Dan Miller, a True Search fejvadászcég pénzügyi üzletágának vezetője szerint a fiatal bankároknak manapság sokkal több lehetőségük van, mint az előttük végzett generációknak. Korábban csak bankokba és tanácsadó cégekhez tudtak elhelyezkedni, most a jövőbeli munkahelyek kibővültek a befektetési tőkealapokkal, a kockázati befektetőkkel, valamint a tech és fintech cégekkel. Nem kell évekig várniuk egy elléptetésre, vagy fizetésemelésre, sőt, ha akarják el sem kell kezdeniük a számos buktatóval és nehézséggel járó banki karriert. 

Ugyan több nagy banknál is jelezték, hogy enyhítenek a kezdőkre nehezedő nyomáson, de a munkahelyi kultúra szabályai mintha kőbe lennének vésve. Lit az influenszer elmondta, hogy például az újból megígért szombati munkatilalmat rögzítő rendelkezés már 2013 óta hatályban van a Goldman Sachsnál, csak se előtte, se utána nem tartotta be senki. „Valami megoldásnak pedig kell lennie. Minek keresel egy hónapban tízmilliókat, ha napi 20 óra munka mellett el sem tudod költeni?” – tette fel a költői kérdést.

(Kiemelt kép: Egy férfi sétál el a new york-i tőzsde épülete előtt a Wall Streeten, 2021. május 10-én. Fotó: Angela Weiss / AFP)