Rengeteg Pfizer-féle vakcina érkezik még Magyarországra

Egy új megállapodás szerint 2023-ig 1,8 milliárd adag Pfizer oltóanyag érkezik az EU országaiba, köztük Magyarországra is. 

2021. május 1., 13:49

Szerző:

A nehéz kezdés után áprilisban végre látványosan beindultak az oltási kampányok az Európai Unióban. A várakozások szerint a beadott oltások száma május 3-ig érheti el a 188 milliót, a nagyobb tagországok pedig – köztük Olaszország, Franciaország és Németország – ma már naponta mintegy százezer embert oltanak be – számolt be a Bloomberg.

Derűlátásra ad okot, hogy az EU megállapodott a Pfizer-BioNTechkel: eszerint a vakcinagyártó cég további 1,8 milliárd adag oltóanyagot szállít le 2023-ig. Az amerikai Novavax biotechnológiai vállalattal folytatott tárgyalások szintén a lezáráshoz közelednek.

Az EU – ellentétben Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal – a kezdetekben nem fektetett elég nagy hangsúlyt a beszállításokra. Ezzel szemben már márciusig mintegy 77 millió adag vakcinát exportáltak harminchárom különböző országba, a Covax-programon keresztül alacsonyabb jövedelmű országokat is támogattak milliós vakcinakészletekkel.

Januártól az EU azonban olyan szabályokat fektetett le, amelyek értelmében a vállalatoknak engedélyeztetniük kell a vakcinaexport-tevékenységet. Igaz, eddig csak egy alkalommal állítottak le szállítmányt az EU-n kívülre.

Az uniós országok nemzeti kormányai mostanra elég erősen felpörgették az oltási kampányaik ütemét, így az EU továbbra is abban reménykedhet, hogy a nyár végére a lakosság 70 százaléka részesül az oltásból.

Amit a számok mutatnak: 

  • Az ECDC adatai szerint az EU-ban és az Európai Gazdasági Térségben a koronavírusos esetek száma április 29-ére elérte a 30,2 milliót.
  • Az EU-ba szállított vakcinák száma április végén 159 millió volt.
  • Az uniós tagállamokban eddig 136 millió adag vakcinát adtak be.

 

A döcögős indulásból az is következik, hogy az európai térség a gazdaság újraindítása tekintetében jócskán lemaradt az Egyesült Államokhoz és Nagy-Britanniához képest. Ha a nyitásra irányuló intézkedések tovább késlekednének, az akár már politikai instabilitáshoz és az EU-ellenes érzelmek felkorbácsolódását is eredményezheti, mivel az EU-s országok vezető politikusai előszeretettel hárítják Brüsszelre a hibákból adódó felelősséget.

 

(Kiemelt kép: Kaposvár, 2021. május 1. Bodor Zsuzsanna nővér beolt egy férfit a németamerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontján Kaposváron 2021. május 1-jén. MTI/Varga György)