Putyin együttműködést szeretne klímaügyben az Egyesült Államokkal

Közös ügyüknek tekintik a klímavédelmet és keresik a közös megoldásokat.

2021. július 14., 22:51

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán beszélt telefonon John Kerry-vel, az Egyesült Államok klímaügyi nagykövetével, írja a Bloomberg a Kreml közleménye alapján. Az orosz elnök szerint a két volt hidegháborús riválisnak most lehetősége van közösen tenni az üvegházhatású-gázkibocsátás csökkentéséért. Putyin azt is kifejtette a telefonbeszélgetés alatt, hogy „a klímaváltozás egyike az olyan ügyeknek, amiben Oroszországnak és az Egyesült Államoknak közös érdekeik és hasonló hozzáállásuk van”. John Kerry egyébként jelenleg Moszkvában tartózkodik, hogy orosz tisztségviselőkkel tárgyaljon az ügyben, közölte az amerikai külügyminisztérium.

Oroszország eddig vonakodónak bizonyult a klímaváltozás elleni küzdelemért való tényleges cselekvés terén, mivel a környezetbarátabb technológiák elterjedése könnyen veszélybe sodorhatja gazdaságukat, ami jelentős részben az olaj- és gázexportjukra épül. Putyin klímügyi tanácsadója, Ruslan Edelgeriyev kedden találkozott John Kerryvel. A találkozón Edelgeriyev Oroszország megnőtt klímvédelmi ambícióit a nemzetközi szénpiacokhoz való hozzáféréshez, a védvámrendszerek megelőzéséhez és a klímaügyi projektekre irányuló szankciók hiányához kötötte.

Az orosz kormány jelenleg azért aggódik különösen, mert az Európai Unió a határainál egy újabb szénadót tervez bevezetni, ami az orosz központi bank szerint Oroszországnak évi 9,7 milliárd dollár veszteséget okozna. Edelgeriyev azt mondta kedden amerikai kollégájának, hogy az ilyen egyoldalú szabályozások korlátozzák Oroszországot egy alacsony széntartalmú gazdaság kialakításában.

John Kerry kedden Twitter-oldalán is posztolt az orosz kollégájával való találkozásról. A posztban kifejezte háláját a produktív beszélgetésért, amiben szó esett az energia-szektorban rejlő lehetőségekről és kihívásokról, az erdőkről és más, klímavédelemhez kapcsolódó ügyekről.

 

John Kerry, aki Barack Obama elnöksége alatt külügyminiszterként szolgált, hétfőn találkozott az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval. Kerry megemlítette a találkozón, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb üvegházhatású-gázkibocsátója, Oroszország pedig a negyedik legnagyobb kibocsátó. Hozzátette: az amerikai kormánynak vannak javaslatai arra vonatkozóan, hogy hogyan tudna a két ország együttműködni már az ENSZ 2021-es, Glasgow-i klímacsúcsa előtt.

„Nyilván vannak nézeteltérések az országaink közötti kapcsolatban, de nagyon elégedettek voltunk, amikor Putyin részt vett a Joe Biden rendezte áprilisi virtuális találkozón. Világos, hogy a racionális és kiszámítható részeit keressük ennek a kapcsolatnak” – közölte Kerry.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondja az ország helyzetéről a parlament két házához intézett üzenetét Moszkvában 2021. április 21-én. Alekszandr Zemljanyicsenko / MTI)