Piaci buborékhoz vezethet az európai startupok lendülete

A Revolut és társai hatalmas sikernek bizonyultak, de robbanásszerű fejlődésük magában rejti a gyors zuhanás veszélyét is.

2021. július 7., 17:02

Szerző:

Az európai startupokba sosem látott tempóban ömlik a tőke, és így először állt elő az a helyzet, hogy a kontinens tech vállalatai amerikai és ázsiai versenytársaikhoz hasonló piaci értéket értek el. De a minden eddig látott rekordot megdöntő időszak után még az iparág legnagyobb szurkolói is aggódni kezdtek, vajon a lendület fenntartható-e.

A virtuális rendezvényeket kínáló Hopin értéke egy 5,65 milliárd dollárnyi márciusi tőkeemelés után négy hónap alatt a duplájára nőtt. A kontinens legnagyobb startupja, a Klarna Bank AB-nak az értéke megnégyszereződött, és elérte a 45,6 milliárd dollárt a legutóbbi tőkebevonása után. A brit pénzügyi tech startup, a Revolut több mint 20 milliárd dollárral növelte befektetését, amely háromszorosa a 2020-ban bevont 5,5 milliárd dollárnak. 

„A mostani helyzet kezd egy techcég-buborékra hasonlítani, a lendület nem tart örökké” – mondta Martin Davis, a londoni székhelyű kockázati tőkealap, a Draper Esprit ügyvezető igazgatója egy interjúban. A Draper portfoliójának értéke 51 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban, míg az előző évben mindössze 10 százalékkal. A koronavírus-járvány és az alacsony banki kamatok miatt a befektetők, úgy tűnik, a vonzó hozamokat ígérő techcégek felé fordultak.

„Ezek a piaci értékek egyszerűen hihetetlenek. Az Egyesült Államokban már évek óta megy ez, de végre mi is felzárkóztunk. Bár a sebesség kissé megrémiszt, a sokszor óriásinak tűnő számok már kevésbé” – írta le a helyzetet Erin Platts, a Silicon Valley Bank európai, közép-keleti, és afrikai igazgatója. A magánbefektetőktől érkező nagy összegű befektetések azonban nem mindig jelennek meg a vállalat tényleges piaci értékében, arra ugyanis számos egyéb tényező is hatást gyakorol. Így fordulhatott elő, hogy világszerte jó néhány nagyreményű tőzsdei bevezetés tényleges piaci értéke messze elmaradt a várakozásoktól. A legutóbbi hasonló bukás a sokat emlegetett Didi Globalhoz fűződik. Még az állami beavatkozást követő részvényárfolyam-összeomlása előtt a SoftBank Group által támogatott kínai utazásszervező cég tőzsdei bevezetése okozott jelentős csalódást a befektetőknek. Az első amerikai kereskedési nap alapján a céget 68 milliárd dollárra értékelték, ami messze elmaradt a tervezett 100 milliárdos értéktől. 

Az angol kiberbiztonsági cég a Darktrace részvényei az első időszakban a cég 1,7 milliárd fontos, azaz 2,3 milliárd dolláros piaci értékét mutatták, amely nagyjából a fele volt annak az értéknek, amivel a szakmát ismerő szakértők számoltak, és a kibocsátás előtt hetekig hirdettek. A Deliveroo ételszállító cég részvényeinek is 26 százalékkal csökkent az értéke a londoni tőzsdére történt bevezetésének első márciusi napján. De még ezek a meglepetések sem rettentik el a kitartó befektetőket.

„A meghatározott piaci értékek rendszeresen inkább a cég értékének felső, mint az alsó határát jelentik, azt hiszem, ezzel a legtöbben egyetértenek. Ettől függetlenül, a vásárlók viselkedése alapján mi abban hiszünk, hogy ezek a magas értékek tartósak lesznek” – tette hozzá Georgi Ganev, a svéd befektetési alap, Kinnevik AB vezérigazgatója.

A GP Bullhound júniusi jelentése szerint az európai tech szektorban jelenleg 800 milliárd dollár összértékben 166 unikornisnak nevezett cég van, azaz olyan vállalat, amely piaci értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt. A fenti összeg fele tavaly jött létre, így könnyű megérteni, miért tart sok elemző egy piaci buborék létrejöttétől. 

Kifejezetten régiós befektetésekre szánt tőke csoportosításával vezető befektetési alapok is kihasználják az európai fellendülést. Ennek nyomán néhány jól ismert startup bejelentette exit szándékát, azaz a befektetők kivásárlását. Ehhez az is hozzájárul, hogy az év eleje óta sorra dőlnek meg a rekordok az európai tech piacon. Például a Bloomberg adatai szerint az iparágba már az év első felében több tőke érkezett, mint bármelyik teljes évben 2009 óta, emellett csak idén már 75 technológiai és internetes céget vezettek be a tőzsdére Európában, szemben a 2020-as év 45 darabjával. 

Az európai technológiai szektorban felvásárlásra szánt pénz mérete megduplázódott a tavalyi évhez képest, és a jelek szerint 2021 az elmúlt két évtized legmozgalmasabb éve lesz technológiai és internetes cégekkel kapcsolatos ügyletek szempontjából. De a pénzbőségnek is megvannak a maga veszélyei: a tapasztalatlan alapítók nem nagyon vannak felkészülve a nagy befektetéssel megvalósuló gyors bővítésre. Ezenfelül a magas piaci értékek, illetve a sikeres startupokba invesztáló befektetők sokszor tízszeres, vagy magasabb hozamelvárásai korlátozhatják a kilépési (exit) lehetőségeket, hívta fel a figyelmet a kockázatokra Rand Gerges-Yammine, a londoni Imperial College Business School kutatója.

„A gyors növekedéssel kapcsolatos aggodalmak folyamatosan jelen vannak az évtizedek óta megbízhatóan magas hozamokkal működő tech piacon. Viszont azok az angyalbefektetők, akik a jó vállalatba fektettek be, elképesztően gyors piaciérték-növekedést érhetnek el” – mondta Lars Jornow, a svéd EQT Ventures befektetési alap szakértője. 

(Kiemelt kép: A Deutsche Boerse AG által működtetett frankfurti értéktőzsde kereskedőszintje 2020. december 14-én. Fotó: Alex Kraus / Bloomberg)