Nem Joe Biden fogja elvenni a hamburgert az amerikaiaktól

Joe Biden elnök nem ráncigálja ki a steaket Amerika szájából csupán azért, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

2021. április 27., 17:56

Szerző:

Ezt az USA mezőgazdasági minisztere, Tom Vilsack erősítette meg hétfőn. A politikus sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy Biden klímaügyi törekvéseinek része lenne az, hogy kevesebb húst egyenek az amerikaiak. Ezt korábban számos konzervatív médium híresztelte.

„Nincs törekvés arra nézve, hogy csökkentsük az emberek marhahús-fogyasztását” – mondta Vilsack az interneten tartott eseményen.

A húsfogyasztás lehetséges csökkentésének szóló felháborodás a múlt héten kezdődött, amikor Biden megígérte, hogy 2030-ra a 2005-ös számokhoz képest felére fogja csökkenteni az USA üvegházhatású gázkibocsátását. Az elnök ekkor nem sok részletet osztott meg terveiről, amit aztán ki is használt a Daily Mail, és feltételes módban azt írta: az amerikaiaknak „lehet, hogy” 90 százalékkal kevesebb húst kell majd enniük. „Bizonyítékként” pedig egy tavalyi egyetemi tanulmányt hoztak fel, ami mindössze annyit állított, hogy egy ilyen étrend képes lenne felére csökkenteni a mezőgazdaság kibocsátásait.

A Daily Mail állítását aztán a konzervatív Fox News tévécsatorna beszélő fejei is visszhangozni kezdték. Larry Kudlow, Donald Trump volt elnök gazdasági tanácsadója azt mondta a csatorna egyik műsorában, hogy az amerikaiaknak „lehet, hogy” grillezett zöldségeket kell majd enniük hús helyett.

A hétvégére pedig már számos jelentős republikánus közösségi oldalán is feltűnt ez az állítás. Többek között Lauren Boebert kongresszusi képviselő, Greg Abbott texasi kormányzó, Brad Little Idaho-i kormányzó, és Donald Trump Jr. is megosztották az állítást, gyakran a Fox News anyagait mellékelve hozzá.

„Biden-Harris want to take away your carne asada/ ropa vieja/ carne mechada/ empanada meat/ burgers” practically writes itself for 2022/24 pic.twitter.com/I6jqQDiusn

— Jorge Bonilla (@BonillaJL) April 24, 2021

Vilsack szerint habár léteznek globális törekvések arra, hogy csökkentsék az emberek húsfogyasztását egészségügyi és környezetvédelmi okokból, Amerika kormánya nem ezeket fogja bevezetni. Közben Bident azzal is kritizálják, hogy javaslataival még inkább a hústermeléstől fogja függővé tenni az országot.

Az elnökség a mezőgazdaság kibocsátását ösztönző lépésekkel próbálja csökkenteni, például az úgynevezett karbonpiac bevezetésével: ennek értelmében pénzt és támogatást kapnának azok a gazdák, akik vállalják, hogy környezetbarátabb termelésre térnek át. A mezőgazdaság kibocsátása az USA teljes kibocsátásának 10 százalékát teszi ki.

Mike Stranz, a gazdák egyik nemzeti szakszervezetének érdekképviseleti alelnöke „vad spekulációnak” nevezte azt az állítást, mely szerint Biden korlátozni akarná a húsfogyasztást.

Vilsack a sajtótájékoztatóján nem használta a „fake news” kifejezést, de elég pontosan körülírta, hogy ez a véleménye Kudlow és a többi republikánus állításairól.

„Néha zajlanak ilyen játszmák a politika világában” – mondta. „Az efféle témákat olyanok hozzák be a közbeszédbe, akik pontosan tudják, hogy nincs ténybeli alapjuk. Viszont tudják azt is, hogy az ilyen állításokat elég gyorsan felkapják mások is, és hogy ügyet lehet csinálni belőlük.”

(Michael Hirtzer és Mike Dorning)

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)