Merkelnek poltikai okai is lehetnek a klímavédelem hangsúlyozására

Az országos választások előtt négy hónappal a zöldek vezetik a közvéleménykutatásokat. Merkel konzervatív blokkja, és szociáldemokrata szövetségesei érzik, hogy nekik is oda kell tenniük magukat a zöldkérdésben.

2021. május 22., 12:00

Szerző:

Angela Merkel kancellár azt kérte az EU-s szövetségeseitől, hogy Németországhoz hasonlóan “ambíciózusan” jelöljék ki klímavédelmi céljaikat. Szerinte a gazdagabb országoknak többet kellene költeniük a klímaváltozás elleni harcra. A végcél az, hogy teljesen megszüntessék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

“Nekünk példaképeknek kell lennünk. Csak úgy tudunk bármit elvárni más országoktól, ha mi is folyamatosan megoldást keresünk” - mondta Merkel.

“Meg kell bizonyosodnunk arról is, hogy az EU többi országa ugyanezen az úton jár” - mondta.

“Nem a nulláról kezdünk, de még sok dolgunk van.”

Németország a világ széndioxid-kibocsátásának 2 százalékáért felelős - de ez nem jelenti azt Merkel szerint, hogy ne állhatnának az élre a kibocsátások megszüntetéséért folyó harcban.

Merkelnek poltikai okai is lehetnek a klímavédelem hangsúlyozására. Az országos választások előtt négy hónappal a zöldek vezetik a közvéleménykutatásokat. Merkel konzervatív blokkja, és szociáldemokrata szövetségesei érzik, hogy nekik is oda kell tenniük magukat a zöldkérdésben.

A sietségnek az is oka lehet, hogy Németország alkotmánybírósága arra kötelezte a kormányt, hogy megváltoztassa klímavédelmi törvényét. Az áprilisi döntés értelmében a 2019-es törvény veszélyezteti az emberek jövőbeli jogait azzal, hogy csak az 2030-tól vezeti be a legtöbb kibocsátáscsökkentő intézkedést. A koalíció azt ígéri, hogy az ország 2045-re karbonsemleges lesz. Ez az EU-s határidőnél öt évvel korábban van. A fejlett országok közül Németország adta magának a legkorábbi határidőt.

A koalíció alatt az ország a párizsi egyezményhez is csatlakozott.

Ennek az a célja, hogy 2 Celsius fok alá vigye a globális felmelegedés mértékét.

A gazdag országok összesen legalább 100 milliárd dollárral fogják támogatni a fejlődő országok klímavédelmi intézkedéseit. Merkel azt mondta, hogy több tettre van szükség, hogy ez megvalósulhasson, és hogy arányosan tudják elosztani a klímavédelmi terheket.

“Bármit is csinálunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy ipari nemzetként különösen nagy felelősség nehezedik ránk” - mondta Merkel. “A szegényebb országok sokkal nehezebb helyzetben vannak.”

(Iain Rogers)

 

(Kiemelt kép: MICHELE TANTUSSI / REUTERS/POOL / dpa Picture-Alliance via AFP)