Lassan újra utazhat az, aki védett

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy enyhítsenek az utazási korlátozásokon azok számára, akik teljesen védettek a koronavírus ellen. A lassú enyhítés az egyre sikeresebb oltási kampányok miatt válhat témává. 

2021. május 4., 19:49

Szerző:

Az EU végrehajtó testülete szerint a beoltottakon kívül olyan turistákat is lehetne fogadni, akik alacsony fertőzöttségű országokból érkeznek a hétfői bejelentés szerint. A javaslatokat a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk. A Bloombergnek nyilatkozó bizottsági tisztviselő szerint bíznak abban, hogy az intézkedéseket még május vége előtt bevezethetik.

Az új rendszer lecserélné a jelenlegi, nem létfontosságú beutazásokra vonatkozó tilalmat, ami már több mint egy éve él, és néhány kivétellel az összes nem EU-s országra vonatkozik. Ehelyett a vakcinaútlevelek rendszerét vezetnék be. Ezt azok kaphatnák meg, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a szükséges oltásokat, vagy hogy nemrég estek át a fertőzésen, és immunisnak számítanak.

A tagállamoknak el kellene fogadniuk minden, az EU által jóváhagyott vakcinát - köztük a Pfizert, az AstraZenecát és a Modernát - valamint a nem EU-s országokban beoltottak vakcináit is védettségi bizonyítékként.

“Itt az idő arra, hogy biztonságosan újraélesszük a turizmust és a határokon átnyúló barátságokat. Azt javasoljuk, hogy fogadni lehessen a beoltott, és a jó egészségügyi helyzettel rendelkező országokból érkező látogatókat. Azonban ha új mutánsok jelennek meg, gyorsan kell cselekednünk: éppen ezért javasoljuk egy EU-s vészfék-mechanizmus bevezetését is”

- írta Twitteren Ursula von der Leyen.

A bizottság szerint azokat az oltásokat is el kellene fogadni, amiket az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyott vészhelyzeti használatra.

A vészfék-mechanizmus pedig azt jelentené, hogy a tagországok megtilthatnák a beutazást olyan országokból, ahol új vírusvariánst fedeznek fel.

A bizottság most el fog készíteni egy listát azokról a nem EU-s oltási igazolásokról, amiket elfogadnának a belépés feltételeként. Az USA kormányával is tárgyalnak egy egységes oltásigazoló rendszer bevezetéséről, ami a remények szerint minden uniós biztonsági előírásnak meg fog felelni.

(Nikos Chrysoloras és Viktoria Dendrinou)