Kína amerikai repülőgép-hordozó modelljét használja célpontnak rakétaprogramjának teszteléséhez

A kínai hadsereg amerikai repülőgép-hordozók makettjeit használja célpontnak egy speciális lőtéren, ami egy világtól elzárt nyugati sivatagban található.

2021. november 12., 14:48

Szerző:

Az új műholdfelvételeken tisztán láthatók a modellek, amiből azt feltételezik, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg ezeket kulcsfontosságú amerikai hadászati eszközök megsemmisítésére szeretnék felhasználni – írta a Bloomberg.

A műholdfelvételek egy repülőgéphordozót és két Arliegh Burke osztályú, irányított rakétákkal felszerelt, romboló alakú célpontokat ábrázolnak a hszincsiangi Taklamakan sivatag Ruoqiang területén lévő tesztlétesítményben – jelentette az amerikai Haditengerészeti Intézet hírportálja. Mindkét típusú hajót az Egyesült Államok hetedik flottája irányítja, amely a Csendes-óceán nyugati részén járőrözik, beleértve a Tajvan körüli vizeket is.

A képeket a Maxar Technologies Inc. amerikai cég készítette októberben, amelynek több mint 80 műholdja van földkörüli pályán. A kínai létesítmény területén kettő, körülbelül 75 méter hosszú, téglalap alakú célpontot is megfigyeltek, amelyek sínekre vannak szerelve – mondta Maxar a Bloomberg News-nak hétfőn küldött nyilatkozatában.

Vang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn egy pekingi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tud a műholdfelvételekről szóló jelentésekről. John Kirby, a Pentagon szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az Egyesült Államokat továbbra is aggasztja Kína egyre agresszívabb fellépése az indo-csendes-óceáni térségben.

A tesztelések helyszíne egyértelműen a műholdak számára lett kitalálva, ami azt jelzi, hogy Peking megpróbálja megmutatni Washingtonnak, hogy mire képesek a rakétái. Tavaly augusztusban a kínai hadsereg összehangolt hadgyakorlatot hajtott végre „carrier killer” néven a Dél-kínai-tengeren, DF-21D rakétákkal. Erről az Amerikai Indo-Csendes-óceáni Parancsnokság korábbi vezetője, Phil Davidson admirális később azt nyilatkozta a szenátusi testületnek, hogy „félreérthetetlen üzenetnek” szánták.

A DF-21D központi szerepet játszik Kína stratégiájában, hogy elrettentsen másokat a katonai akcióktól Kína keleti partjainál azáltal, hogy az amerikai hadsereg legfőbb hatalmi erőforrásának megsemmisítésével fenyeget, ami nem más, mint a repülőgép-hordozó hadosztálya. Jack Dorsett altengernagy, a haditengerészeti hírszerzés akkori vezetője 2011 januárjában újságíróknak azt mondta, hogy a Pentagon alábecsülte Kína katonai fejlettségét.

A kínai-amerikai kapcsolatok csendben javultak az elmúlt hónapokban, de a két ország továbbra is viaskodik Tajvan helyzetét illetően. Washingtonban egyre nagyobb a feszültség Peking nukleáris arzenálja miatt. Annak jeleként, hogy mennyire felforrósodott a Tajvannal kapcsolatos hangvitel, a kínai állami médiának a múlt héten választ kellett adni az online spekulációkra egy esetleges háborúról.

A Pentagon aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kína gyorsabban bővíti nukleáris fegyvereit, mint azt korábban hitték. Az amerikai hadseregben sokan aggódnak Kína fejlett rakétatechnológiába történő beruházásai miatt is, és a legmagasabb rangú katonatiszt nemrégiben „nagyon aggasztónak” nevezte Kína hiperszonikus fegyverrendszerének tesztjeit.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Weng Qiyu / Imaginechina / Imaginechina via AFP)