Keresztbe állt egy hajó a Szuezi-csatornán – de nem ez az első eset, hogy megbénult az útvonal

A világ kereskedelmének 10 százaléka halad át a Vörös- és Földközi-tenger közti átjárón.

2021. március 25., 10:34

Szerző:

Drámai jelenet bontakozott ki a Szuezi-csatornán: kedd reggel keresztbe állt egy 200 ezer tonnás hajó, és megbénította a forgalmat az útvonalon, ahol a világ kereskedelmének 10 százaléka halad át.

A Vörös- és Földközi-tenger közti átjárón még most sem lehet áthajózni, mivel az Ever Given nevű hajó elmozdítására tett kísérletek egyelőre mind kudarcba fulladtak. Sokan már attól félnek, hogy egészen a hétvégéig kell várni, hogy megoldódjon az ügy.

A csatornán naponta több mint 50 hajó halad át. A balesetek egyáltalán nem gyakoriak: az elmúlt évtizedben összesen csupán 75 incidenst jegyeztek fel az Allianz Global Corporate & Specialty SE szerint.

Ezek több mint harmada konténerszállító hajókat érintett. A balesetek leggyakoribb fajtája a megfeneklés: a biztosító szerint ez történt az Ever Givennel is.

A lebénult csatorna viszont egy másik problémára is felhívja a figyelmet. A tengeri kereskedelemben egyre fontosabbak lesznek az olyan szűk átjárók, mint a Szuezi-csatorna, a Panama-csatorna, a Hormuz-szoros, vagy a délkelet-ázsiai Malacca-szoros. Ezeket a szűk, hajózható csatornákat egyre nagyobb számú jármű használja, sőt az elmúlt évtizedben a hajók átlagos konténerszállítási kapacitása megduplázódott az Allianz szerint. Minél nagyobb egy hajó, annál nehezebb kimenteni egy baleset esetén. 

„Sosem láttam még egy ilyen nagy szállítót ilyen keményen megfenekleni egy csatornában” – mondta Lindsay Malen-Habib, egy amerikai mentőszövetség elnöke az Ever Givenről. „Ez az első alkalom az életemben.”

A jelenlegi fennakadások mégis eltörpülnek ahhoz képest, amikor a Szuezi-csatornát 1967-ben nyolc évre le kellett zárni.

 
 Tankok kelnek át a Szuezi-csatornán a Abirey-Halev hadművelet során a  Jom kippuri háborúban. Fotó: Wikimedia Commons
 

 

Az akkori, hatnapos háborúban egyiptomi és izraeli erők csaptak össze. A konfliktus az 1973-as Jom kippuri háborúval folytatódott. Csak 1975-re sikerült megtisztítani a csatornát az elsüllyedt hajóktól.

Ebben az időszakban a szállítóknak meg kellett kerülniük Afrikát, ami több idővel és költséggel járt. A lezárás miatt 15 szállítóhajó a csatornában is ragadt átkelés közben. A Sárga Flottának elnevezett hajócsoport számára az egy naposra tervezett út nyolcéves kínszenvedéssé vált.

2016-ban két különböző alkalommal is megbénult a csatorna, mert hajók feneklettek meg benne. Az egyik esetben két napig állt a forgalom.

A legutóbbi lezárás miatt 185 hajó akadt fenn a csatornán egy londoni hajózási szakértő szerint. A Bloomberg adatai szerint köztük van 40 ömlesztettárut szállító hajó, amik terményeket és cementet is visznek, valamint 17 kőolajszállító tartályhajó is.

A többi vízi útvonalon is történtek komoly fennakadások. A Panama-csatornát 1989-ben egy teljes napra le kellett zárni, amikor az USA katonai puccsot hajtott végre a közép-amerikai ország vezetője, Manuel Noriega ellen. 2019-ben egy texasi vegyiüzemben keletkezett tűz miatt pedig a Houstoni hajócsatornát kellett három napra lezárni.

A csatornazárások rövid története 

  • 2018. július: A Szuezi-csatorna több órára leállt, miután a görög Panamax Alexander konténerszállító hajó meghibásodása öt hajó ütközéséhez vezetett. 

  • 2016. április 28: Az MSC Fabiola konténerszállító hajó zátonyra futott a Szuezi-csatornában, két napig blokkolva a déli irányú forgalmat. 

  • 2010. december 8–9.: A Panama-csatorna 17 órán keresztül hajózhatatlan volt a heves esőzések és áradások miatt. Ez volt az első alkalom az 1989-es katonai akció óta, hogy nem lehetett átkelni a csatornán.

  • 1967. június – 1975. június: A Szuezi-csatornát lezárták az egyiptomi hatóságok a hatnapos háború után.

  • 1956. július: Gamal Abdel Nasser egyiptomi elnök államosította a vízi utat, ami a Szuezi válsághoz vezetett. Izrael megtámadta az országot, de az Egyesült Királyság és Franciaország is beavatkozott. A csatornát 1956 októberétől 1957 márciusáig zárták le

 

(Kiemelt kép: EPA/STR)