Kényszermunkával készül a gumikesztyű a világ legnagyobb gyárában

A maláj cég most elvesztette a teljes amerikai piacot, a kikötőkben lefoglalták az árukészleteiket.

2021. március 30., 15:38

Szerző:

Nagyot estek a világ legnagyobb gumikesztyűgyárának részvényei a tőzsdén, miután az USA határvédelmi szerve elrendelte a kikötőkben a szállítmányaik lefoglalását. Az Egyesült Államok ezzel próbál nyomást gyakorolni a Top Glove-ra, hogy a cég fejlessze a munkakörülményeket, és hagyjon fel a kényszermunkások alkalmazásával.

A Kuala Lumpur-i tőzsdén kedden 5 százalékot zuhant a maláj cég részvényeinek értéke, idén pedig már összesen 21 százalékot – ezzel egyike azoknak a cégeknek, amelyek a leginkább elértéktelenedtek 2021-ben a piacon. A szingapúri tőzsdén le is állították a kereskedelmet a vállalat részvényeivel.

A maláj pálmaolaj- és gumikesztyűgyárakat az utóbbi időben alapos vizsgálatnak vetették alá, és azt állapították meg, hogy a munkakörülmények nincsenek rendben. Decemberben a világ legnagyobb pálmaolajgyárának, a Sime Darby Plantation-nek a szállítmányait foglaltatta le az amerikai határvédelem, ugyancsak kényszermunka gyanúja miatt. A Top Glove hatalmasat bukik az amerikai piac kiesésével, hiszen exportjuk 22 százaléka a tengerentúlra irányult. A Hong Leong Befektetési Bank elemzője, Gan Huan Wen „szerencsétlen negatívumnak” nevezte az embargót, és megerősítette, hogy a lépés nem tesz jót a befektetői hangulatnak a Top Glove számára.

Hétfőn az amerikai határvédelem kereskedelmi irodája megerősítette: elegendő információt gyűjtöttek arról, hogy a Top Glove kényszermunkával gyártatja le a kesztyűket, ezért döntöttek a kereskedelem leállítása mellett. Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy a Top Glove kényszermunkát alkalmaz, a határvédelem hónapokig tartó vizsgálata azonban csak mostanra szerzett egyértelmű bizonyítékokat. „Szeretnénk megelőzni, hogy az amerikai piacra olyan áru kerüljön, amit modern kori rabszolgák gyártottak” – írta közleményében Troy Miller, a határvédelem egyik vezető tisztviselője. Afelől is megnyugtattak mindenkit, hogy az embargó nem fog gumikesztyűhiányt okozni az Egyesült Államokban.

A gumikesztyűgyár tavaly Malajzia egyik fő koronavírus-gócpontjának számított. Novemberben be is kellett záratni 28 telephelyet, mert több ezer fertőzöttet találtak a gyárakban.

(Kiemelt kép: Bloomberg | Samsul Said)