Jelentős kiigazításra kényszerült a Bitcoin

Harmadszor kellett csökkentenie a titkosítás mértékét a legnagyobb kriptovalutának a kínai vezetés miatt.

2021. július 1., 09:21

Szerző:

Újabb rekordra készül a Bitcoin pénteken, de ennek semmi köze az árfolyamokhoz. A szokásos – nagyjából kéthetenként megejtett – felülvizsgálat nyomán rekordnagyságú mértékben csökkenhet a műveletekhez szükséges feladvány nehézsége. Miután Kína keményen nekiment a kriptovalutáknak  péntektől várhatóan 27 százalékkal kevesebb számításra lesz szükség a Bitcoin titkosításának feloldására. 

Ez a nehézségi beállítás határozza meg, mennyi számítási kapacitás szükséges ahhoz, hogy a kriptovalutát üzemeltetők által kijelölt cél, azaz körülbelül 10 percenként 1 blokk kibányászása fenntartható legyen. A várakozások szerint ez a beállítás több mint negyedével, 27 százalékkal fog csökkenni pénteken, amely 9 százalékkal alacsonyabb, mint a 2011-ben beállított jelenlegi rekord -18%. Ráadásul ez a harmadik, egymást követő csökkentés 2018 decembere óta. 

A drasztikus változás egyértelmű oka a kínai hatóságok erőteljes fellépése a kriptovaluta-bányászat ellen. Ahogy egyre több és több kínai kriptobányász hagy fel tevékenységével, úgy zuhant be a rendelkezésre álló számítási kapacitás is. Ennek hatására az egy blokk előállításához szükséges időtartam mostanra meghaladja a húsz percet, a Bitcoin protokoljában foglalt ideális nagyjából tíz perces bányászási idő helyett. A rendszert minden 2016 blokk után, azaz nagyjából két hetente, felülvizsgálják. A felülvizsgálat során egyszerűsödik, vagy válik éppen bonyolultabbá a bányászok által megoldott feladat a hálózat rendelkezésére álló számítási kapacitás függvényében. A jelenlegi nehézségi fokozatot még a kínai számítási kapacitás lezárása előtt állították be, így a jelentősen kevesebb bányász miatt a tervezett duplájára nőtt az egyes blokkok előállításának ideje.  

 

A blokkok előállításához szükséges idő. Jól látszik a júniusi kiugrás. Illusztráció: Bloomberg

A University of Cambridge szakértői szerint a Bitcoin hálózat hash rate-jének 65 százaléka, azaz számítási kapacitásának közel kétharmada Kínából érkezett 2020 áprilisában. Ez a helyzet azonban nemcsak hátrányokkal jár. A még működő bányászok magasabb tranzakciós díjakkal és kisebb konkurenciával számolhatnak a blokkok létrehozásának vonzó 6,25 Bitcoinos jutalmán felül. 

„Azok a bányászok, akik most online vannak és hostingolnak jelentős előnyre tettek szert” – mondta Mason Jappan a kriptobányász hardver brokercég, a Blockware Solutions ügyvezető igazgatója.

(Kiemelt kép: Stacey Coon, Anastasia Sultzer, és Nanu Berk által tervezett, Bitcoint ábrázoló banner a floridai Miamiban megrendezett kriptovaluta-konferencián 2021. június 4-én. Fotó: Marco Bello / AFP)