Irán bosszút esküdött Izraellel szemben

Felbőszültek az urándúsító központot ért támadás miatt.

2021. április 12., 17:34

Szerző:

Támadás érte Irán legnagyobb urándúsító központját, az ország vezetése pedig Izraelt sejti a merénylet mögött. A támadás éppen abban az időszakban érte a létesítményt, amikor küszöbön áll az iráni atomalku újratárgyalása.

A külügyminisztérium szóvivője, Saeed Khatibzadeh elmondta: Izrael állt a Natanz létesítmény elleni támadás mögött. Irán a vasárnapi támadást követően az ENSZ-szel is felvette a kapcsolatot, és a szóvivő szerint „minden jogot fenntart egy válaszlépésre”. Az IR-1 centrifugák megsérültek a támadásban, de egyelőre nem tudni, mennyire súlyosan. A merénylet elvágta a létesítmény áramellátását, Irán azonban folytatni tudta az urándúsítást a veszélyhelyzeti áramtartalék segítségével. A fő energiaellátó rendszert napokon belül helyreállíthatják.

Az áramkimaradásért egy felelőst azonosítottak, akit köröznek – számolt be róla a Nour News.

Izrael nem erősítette meg, de nem is cáfolta felelősségét a Natanz elleni támadással kapcsolatban. Az országnak azonban érdekében állhatott a támadás, mert hevesen ellenzik az Egyesült Államok visszalépését az iráni atomalkuba.

„Az Iránnal, a szatellitcsoportjaikkal és a fegyvereikkel szembeni küzdelem egy hatalmas feladat” – mondta Benjamin Netanjahu. A támadás felkavarta az állóvizet a régióban, ahol Irán több proxyháborút is folytat Szaúd-Arábiával szemben. Hétfőn Irán által támogatott katonák támadtak meg szaúdi olajlétesítményeket robbanóanyagokkal megtöltött drónokkal. Az Aramco és a szaúdi kormány sem reagált a húszi támadásra.

Az iráni külügyminiszter, Javad Zarif elmondta: a vasárnapi támadásra a válaszuk az lesz, hogy tovább fejlesztik a nukleáris létesítményeiket. „A Natanzot is erősebbre építjük, mint valaha, fejlettebb gépeket fogunk használni, és ha azt gondolják, megenyhülünk a tárgyalásokkal kapcsolatban, valójában ez a támadás csak erősebbé tesz minket” – mondta Zarif.

A támadás idején az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin éppen Izraelben volt, Iránban pedig két nappal korábban volt a nukleáris technológia nemzeti ünnepe. Az iráni atomalkuval kapcsolatos tárgyalások szerdán Bécsben folytatódnak iráni, kínai, orosz, EU-s és amerikai diplomaták részvételével.

(Kiemelt kép: IR4-es centrifugák az iráni Natanz nukleáris létesítmény urándúsító üzemében, 2019. november 5-én. EPA/AEOI HANDOUT)