Hőség fogságába kerültek a kínai áramszolgáltatók

Tartós áramkimaradások okoznak problémát az országban.

2021. július 20., 10:45

Szerző:

Meglepő hírrel keresték meg számos kelet-kínai nagyváros lakosait és vállalkozásait az áramszolgáltatók. Pekingben és Hszianban is tervezett és előre bejelentett áramszünetek lesznek, ugyanis a nyári hőségben az energiatermelés nem bírja a tempót a hirtelen megnőtt igénnyel. A tizenegy tartományt, köztük ipari központokat is érintő probléma, már a tavalyi extrém hidegben is korlátozásokhoz és áramkimaradásokhoz vezetett ugyanitt, áll a Kínai Állami Hálózatkezelő vállalat közleményében. 

Ahogy a nyár elején rekordokat döntött a hőség az áramszolgáltatók világszerte az Egyesült Államokban korábban tapasztaltakhoz hasonló helyzettel, azaz a túlterhelt hálózatok okozta problémával találták szembe magukat. Tovább fokozta a kínai áramszolgáltatók gondjait a gazdaság újraindulása, amely csak az elmúlt hónapban tíz százalékos elektromos áramfogyasztás növekedéssel járt. A hőhullámok által okozott újabb energia igény jelentős feladatot jelent a szénbányászat számára, ugyanis Kína a mai napig kőszénből nyeri a legtöbb energiát. Az erőművekben használt antracit ára kedden már a 926 jüant is elérte tonnánként, megközelítve ezzel a májusban beállított 944,2 jüanos rekordot.

Kína legnagyobb piacfelügyeleti szerve, a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság bejelentette, hogy lépéseket tesz a megfelelő mennyiségű készlet biztosítására, egyúttal felszólította a hat legnagyobb állami áramtermelő céget, hogy július 21-ére ők maguk is gondoskodjanak legalább hét napnyi széntartalékról. Az erről szóló dokumentum hétfőn vált elérhetővé, amelyben a Bizottság augusztus közepéig számol a megnövekedett igénnyel. A szervezet szóvivője, Jin Xiandong hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy megvizsgálják a szél-, nap-, víz- és atomerőművek kapacitásának növelését is. 

Peking egyes részein, egy múlt heti vihart követően fél óráig nem volt áram. A hatóságok azonban felhívták a felhasználók figyelmét, hogy a túlterhelés okozta lassabb javítások miatt a főváros egyes területein és a környező falvakban akár 11 órán keresztül sem lesz elérhető a szolgáltatás. A szénbányáiról elhíresült Sanhszi tartomány legnagyobb városában Hszianban, az önkormányzat arra kérte a lakosokat, hogy lehetőség szerint csúcsidőn kívül töltsék elektromos járműveiket. Ráadásul a tulajdonában lévő helyi áramszolgáltató a 35 fokos hőség ellenére, rövidebb időszakokra több területet is kénytelen volt lekapcsolni a hálózatról, hogy megakadályozza a rendszer összeomlását. 

Ezzel egy időben a hőség ellenére áradások is sújtják az országot, amelyek a szén kitermelést és a szállítást is nehezítik, tovább fokozva az ellátási gondokat. A Kínai Szénszállítási és Elosztási Egyesület adatai szerint idén nyáron összesen 15 százalékkal több szénre lesz szükség, mint tavaly. 

(Kiemelt kép: Magasfeszültségű vezetékek Peking közelében, Kínában, 2010. január 10-én. Fotó: Bernardo De Niz / Bloomberg)