Szakértő: Veszélyben van, aki nem oltatja be magát

Anthony Fauci vezető egészségügyi tisztviselő és elnöki tanácsadó fél, hogy az Egyesült Államok Nagy-Britannia sorsára jut, ahol rohamosan terjed az indiai variáns. 

2021. június 10., 19:31

Szerző:

Az Egyesült Államok egészségügyi tisztségviselői felhívták a figyelmet az Egyesült Királyságban rohamosan terjedő delta variánsra. Figyelmeztettek: a tény, hogy ez a koronavírus-mutáns magas átoltottság mellett is terjed, külön veszélyt jelent az USA-ra, ahol egyre kevesebben oltatják be magukat.

Anthony Fauci vezető egészségügyi tisztviselő és elnöki tanácsadó szerint az először Indiában azonosított delta-variáns már az amerikai esetek 6 százalékát teszi ki. Az Egyesült Királyságban pedig már az ott azonosított alfa-variánstól is átvette a vezető szerepet.

„Gyakorlatilag leigázza az Egyesült Királyságot”

– mondta Fauci. – Nem engedhetjük, hogy ez az Egyesült Államokban is megtörténjen.” Hozzátette: a delta-variánst már 60 országban azonosították. Fauci elmondta, hogy a delta-variáns észrevehetően gyorsabban terjed, és súlyosabb fertőzést is okoz. Indiában az orvosok pedig összefüggést találtak a variáns és a halláskárosodás, valamint a vérrögképződés között.

Az USA-ban jelenleg csökken az aktív fertőzöttek száma, de a vakcináció is lassul. A felnőttek 64 százaléka kapott legalább egy dózist, viszont az oltási tempó az áprilishoz képest kétharmaddal lassult. Joe Biden elnök nemrég „akcióhónapot” hirdetett, hogy feltornázza az oltási rátát. 

Rochelle Walensky járványügyi szakértő azt mondta: az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezeltek hétnapos csúszóátlaga folyamatosan csökken, viszont még mindig fontos, hogy minél többen beoltassák magukat. „Még sok munka áll előttünk” – tette hozzá.

Fauci szerint a kormány „szinte könyörög” azoknak az államoknak, ahol az oltottság 50 százalék alatt van.

„Ha nem oltatod be magad, veszélyben vagy” – mondta. 

A kutatások szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásainak első dózisa csupán 33 százalékos védettséget nyújt a delta-variáns ellen. A második dózis után viszont 88, illetve 60 százalékos a védettség.

(Josh Wingrove)

 

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/Balázs Attila)