Energiaválság: nemcsak a magas adó miatt rekorddrága a magyar benzin

Az egész világon küzdenek az energiaárak emelkedésével.

2021. október 1., 14:35

Szerző:

Az európai gázár 100 eurós rekordszintre emelkedett pénteken, mivel Kína fokozta az energiaellátásért folytatott globális küzdelmet, ami a gazdaság újraindításának kisiklásával fenyeget. Az árak később visszaestek.

A volatilis kereskedelemben az irányadó határidős jegyzések pénteken 2,3 százalékkal emelkedtek, majd 4,4 százalékkal estek. Az ügyet ismerő személyek állítása szerint Kína utasította állami tulajdonú energiacégeit, hogy mindenáron biztosítsák az ellátást erre a télre. Ez fokozza a cseppfolyósított földgáz- és szénszállítmányokért folytatott küzdelmet, miközben a Németországba egy kulcsfontosságú orosz gázvezetéken keresztül érkező mennyiségek zuhantak.

Az energiaárak az Egyesült Államoktól Európáig és Ázsiáig emelkednek, miközben a gazdaság kilábal a világméretű járványból és az emberek visszatérnek az irodákba. Európa küzd, hogy elegendő földgázt és szenet biztosítson a tél előtt, az emelkedő árak pedig arra kényszerítik az ipari óriásokat a műtrágyagyártó CF Industries-tól kezdve a Yara International ASA-on ét  a vegyipari óriás BASF SE-ig mindenkit, hogy bezárják az üzemeiket vagy csökkentsék a termelést.

Magyarországon is rekordokat döntöget a benzinár, immár több hete. A benzin finomításához pedig hatalmas mennyiségű energiát kell felhasználniuk az olajcégeknek, így az energiaválsággal is lehet magyarázni a drasztikus drágulást.

(Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 168.hu)