Kit hibáztatnak a britek az üzemanyaghiányért

Az Egyesült Királyságot újabb válság sújtja, amire minden politikai oldalnak és támogatóiknak meg van a maga válasza.

2021. szeptember 28., 08:20

Szerző:

Hétfőn volt téma, ami uralta a beszélgetéseket a brit digitális világban, akkor az a következő volt: pánik a pumpáknál. A helyi lapok a válságot kiáltottak ki a címlapjaikon. A híralkalmazások arról cikkeztek, hogy Boris Johnson miniszterelnök a hadsereg bevetését fontolgatja annak érdekében, hogy az emberek benzint tudjanak tankolni az autóikba. A Brexit támogatói a Twitteren a koronavírusnak tulajdonították a válságot. Az EU-ban maradás támogatói a Brexitet okolták. Mindez ahhoz vezetett, hogy a #petrolcrisis (benzinválság) hashtag felkapott lett a közösségi médiában.

A válság komoly. Az ügyfelek országszerte attól tartottak, hogy nem tudnak majd eljutni a munkahelyükre vagy fontos orvosi találkozókra. Az üzemanyagtöltő állomásoknak London-szerte el kellett utasítaniuk az ingázókat. A vállalkozások éppen a legrosszabb időben aggódtak az új útdíj miatt.

Mégis, a történtekről folytatott online diskurzus intenzitása – éppen a benzinkutaknál – meglepheti a kívülállókat, akik csak most kapcsolódnak be. A tweetek története azonban egy jól bevált forgatókönyv szerint alakul egy olyan országban, amely az elmúlt öt évben válságról válságra rázkódott, és a vitriol minden alkalommal az interneten tükröződött.

„Ez a tényezők tökéletes vihara” – közölte Kit Green, egy 51 éves biztosítási csalás elleni nyomozó Anglia West Midlands régiójában, aki hétfőn maga is tweetelt a helyzetről „katasztrófának” nevezve azt. Véleménye szerint „a pánik felülkerekedett a logikán”.

A Brexit már régóta megosztja az Egyesült Királyságot, és a szakadék átszivárog a közösségi médiában megjelenő üzenetekbe is, amikben azt fejtegetik a kommentelők, mi állhat az üzemanyag-szállításhoz szükséges kamionsofőrök hiányának hátterében. Vajon a szabad mozgás megszűnése miatt, mivel a Brexit után az uniós teherautó-vezetők nehezebben tudnak munkát vállalni az Egyesült Királyságban? Ezt a választ kapja az ország a közösségi média maradás párti zugaiban. A Brexit-támogató körökben a világjárvány a hibás, ahol bizonyításképpen a más országokban felmerülő fuvarozási problémákra és a szállítási késedelmekre hivatkoznak.

Mindkét oldal megszólalói szakértővé válnak válsághelyzetben, legyen szó akár a tavaly decemberi, a határon kialakult hajóforgalom elakadásáról, vagy akár az idei év elején a kormány vakcináért folytatott küzdeleméről. A helyi és a külföldi politikusok egyaránt szeretnek beszállni a szócsatákba. Legutoljára Olaf Scholz, Németország lehetséges következő kancellára hibáztatta a Brexitet a benzinhiányért.

Mindezek közepette a fogyasztók gyakran összezavarodnak és nem tudják eldönteni, mi a valóság. Green és párja például annyira aggódott, hogy lesz-e elég üzemanyag, hogy kiszipolyoztak egy kis benzint a fűnyírójukból, amivel mintegy 10 mérfölddel többet tudnak megtenni. Green szerint azonban ez még ahhoz sem elég, hogy eljussanak a legközelebbi szupermarketig.

Green, aki elmondása szerint a hosszú Covid tüneteitől szenved, azért is aggódik, hogy nem tudja majd időben felvenni a gyógyszereit. Az elmúlt napokat otthon töltötte. „Nem tudunk elmenni sehova” – mondta. Megkérné a barátait, hogy vegyék fel a gyógyszereket, de egyiküknek sincs elég benzinje. „Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk. Egyikünknek sincs elég üzemanyaga” – fejtette ki. Addig is néhány árut megrendelt az interneten.

Lawrence Andrew a gázolajhiánytól tart. A 46 éves brightoni utazásszervező az elmúlt napot azzal töltötte, hogy olyan töltőállomást keresett, ahol van elég üzemanyag az utazásaihoz használt buszokhoz. „Sehol nem kapok üzemanyagot” – közölte. „Nyolc benzinkút mellett mentem el, és nem volt semmi. Nem tudom, hol találhatnék” – tette hozzá. Mivel erre a hétre négyezer font (1,6 millió forint) értékű túrákat foglaltak le, Andrew-nak gázolajat kell találnia, különben le kell mondania az utazásokat.

Miután az elmúlt év különösen keményen sújtotta a vállalkozását, Andrew szerint ez egy újabb csapás a pénzügyeire. „Csütörtökig üzemanyagot kell találnom, különben le kell mondanom a túráimat. Most minden a szakadék szélén táncol” – fogalmazott.

(Kiemelt kép: a képen egy Shell benzinkút látható, amelynek tömlőiben nincs üzemanyag, Londonban, az Egyesült Királyság fővárosában. A brit kőolajipari szövetség (UKPIA) 2021. szeptember 27-én közölte, hogy az üzemanyag-ellátás folytatódik, és a készleteket feltöltik, annak ellenére, hogy a benzinkutakon hiány van a pánikvásárlások után, amelyek azt követően kezdődtek, hogy több nemzeti energiaipari vállalat bejelentette, hogy a Brexit utáni tankerhiány miatt gondok vannak. Fotó: Zhanna Manukyan / Sputnik / Sputnik via AFP)