Egy 685 éves svájci intézmény végre megengedheti a nőknek, hogy csatlakozzanak

A szervezet fontolgatja a nők tagságának kérdését.

2021. október 14., 13:14

Szerző:

Egy 1336-ban alapított zürichi céh, amelynek taglistáján a svájci elit tagjai is szerepelnek, fontolgatja a nők felvételét a szervezetbe. A Zunft zur Meisen, amelynek barokk városi palotája Svájc banki központjában található, a Neue Zuercher Zeitung beszámolója szerint a jövő évi éves közgyűlésen dönthet arról, hogy a nők is részt vehetnek-e a rendezvényeiken vendégeként.

A város legnagyobb céhének munkacsoportja vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jövőben valamikor a nők is tagok lehessenek – írja az NZZ. A Zunft zur Meisen társaihoz hasonlóan nem tesz közzé taglistát, és a honlapján sem olvasható, hogy ki lehet a tag.

Bár a 26 zürichi céh elvesztette eredeti célját, a szakmabeliek képviseletét, a szakmai kapcsolatépítés terén még mindig népszerűek. Minden tavasszal felvonulást rendeznek, amely a városi tónál tartott tábortűzzel ér véget.

Konstantin von Schulthess – a Meisen képviselője és a CDR-Life Inc. rákkutató vállalat pénzügyi vezetője – az NZZ-nek elmondta, a nőkre vonatkozó tilalom miatt sok érdekes ember maradt távol. A céh tagjainak januárig van idejük visszajelzéseiket benyújtani.

A Zunft zur Meisen egyelőre nem reagált a Bloomberg e-mailben küldött megkeresésére az ügyben.

Ami a nők közéletben betöltött szerepét illeti, Svájc gyakran elmaradt európai szomszédaitól. Nemzeti szinten a nők 1971-ig nem kaptak választójogot, és a központi bank kamatmeghatározó tanácsának első női tagját csak 2015-ben nevezték ki.

A nők kizárása a céhekből ellentmondásos a svájciak körében. A Tages-Anzeiger című napilap csütörtöki számában megjelent véleménycikk szerint a kizárólag férfiakra vonatkozó szabály nem felel meg a kornak.

„Furcsának tűnik, amikor a 21. században férfiak oszlopai vonulnak végig egy globalizált város utcáin, és a nők virágot dobálnak nekik”

– áll a cikkben. „Azzal, hogy ragaszkodnak a nők nélküli folytatáshoz, a céhek eltávolodnak a társadalmi valóságtól” – tették hozzá.

(Kiemelt kép: illusztráció. Svájc, Zürich városa, kilátás az óvárosra és a tóra a Falkenstrasse 6-os Ambassador hotel tetejéről. Fotó: Isabelle Pinsson / Photononstop / Photononstop via AFP)