Trónfosztás a kriptopiacon: az Ether már 3000 dollárt ér, a Bitcoin leszálló ágba került

Meghalt a király? Éljen a király?

2021. május 3., 13:24

Szerző:

Elveszteni látszik a Bitcoin a kriptopénzek piaca feletti uralmat. A második legnagyobb ilyen valuta, az Ether árfolyama elérte a 3000 dolláros mérföldkövet. Így az Ether most bebizonyíthatja, hogy több elektronikus dudás is megfér a kriptocsárdában - írja a Bloomberg. 

A Bitcoin a teljes kriptopiac 46 százalékát teszi ki 2,3 billiárd dolláros összértékkel, míg az év elején még a 70 százalékát uralta a CoinGecko szerint. A második helyen álló Ether piaci részesedése 15 százalékkal nőtt, míg a kisebb kriptopénzek egy része megduplázta értékét, és már a piac 36 százalékát uralja.

A Bitcoin még mindig a legnagyobb kriptovaluta, de egyre több vetélytársa tör előre egyre nagyobb lendülettel - az Ether értéke például négyszeresére nőtt az év eleje óta. A kriptovaluták támogatói szerint a befektetők egyre kevésbé félnek a nagy érmeválasztékától, a kritikus hangok szerint viszont csupán a koronavírus-segélyek miatt tört ki a befektetési őrület.

“Az Ethereum folyamatosan tör előre, és nem úgy tűnik, mintha bármi is az útjába állna” - mondta Edward Moya, az Oanda Corp. vezető piackutatója. Kiemelte, hogy más érmék iránt is egyre nő az érdeklődés.

A jelenlegi piaci megoszlás rázós folyamatok nyomán jött létre. A Bitcoin április közepén még rekordmagasan, 64870 dolláron állt, ám azóta nagyot vesztett értékéből, és még mindig nem kapaszkodott vissza.

A múlt hónap eseményei azt jelzik, hogy a magas kockázat és volatilitás, valamint az egyre szigorodó szabályzás ellenére a befektetők egyre szívesebben raknak pénzt a kriptoszektorba a Coinbase Global Inc. szerint.

A reflektorfénybe került Ethernek - ami egy továbbfejlesztett verziója a korábban is népszerű Ethereumnak - kulcsszerepe van ebben a folyamatban.

Az Evercore ISI piaci tervezője, Rich Ross azt várja, hogy az Ether a 3900 dolláros árat is el fogja érni. Hétfőn a hong kongi tőzsde adatai szerint 3052 dolláron állt az érme értéke.

A jól menő kriptovaluták közt van még a Binance Coin is, aminek az értéke 3460 százalékot nőtt az elmúlt 12 hónapban. A 2013-ban viccből elkészített Dogecoin értéke - amit még Elon Musk is a szívébe zárt - pedig 15 ezer százalékkal nőtt, és piaci összértéke 50 milliárd dollár körül van.

(Joanna Ossinger)

(kiemelt kép: NurPhoto via AFP)