Hogyan lett egy kutya a kriptovaluták világsztárja?

Ismeri a viccet, ami 50 milliárd dollárt ér? Úgy hívják: Dogecoin. 

2021. április 26., 15:25

Szerző:

A Dogecoint 2013-ban hozta létre két jóbarát. Az akkor egyre népszerűbbé váló kriptopénzek paródiájának pont az volt a lényege, hogy teljesen értéktelen legyen. A nevet egy népszerű internetes mém, a borzalmas helyesírással és nyelvtani készségekkel rendelkező, vicces sárga Shiba Inu kutyától kölcsönözték.

A dolog ott siklott félre, hogy a Dogecoin egyáltalán nem maradt értéktelen, ugyanis a kriptovaluta ára az elmúlt évben 18 ezer százalékkal emelkedett.

És miközben például az elmúlt hétvégén a kriptopénzek között úttörőnek számító Bitcoin értéke drámaian csökkent – addig a Dogecoiné rekordmagasan szárnyalt.

Elon Musk külön tweetelt a nagy menetelésről:

Mark Cuban, a Dallas Mavericks focicsapatának tulajdonosa szerint pedig a Dogcoin nemcsak fizetésre jó, de szórakoztató- és oktatási értéke is van.

Van azonban, aki nem lelkes: a kriptovilágból ismert Mike Novogratz azt mondta, hogy „nagyon-nagyon aggódna”, ha valamelyik barátja befektetne Dogecoinba. Kedden a Dogecoin ára 35 cent körül volt, korábban azonban már a 42 centet is elérte – ami arra bizonyíték, hogy sokan nem osztják Novogratz szkepticizmusát. Számos olyan befektető is akad, aki váratlanul keresett sok pénzt az érmével.

Vannak, akik profitálnak...

Alyssa Vazquez 26 éves dallasi könyvelő még januárban és februárban fektetett Dogecoinba a férjével közösen. Viccként tekintettek a tranzakcióra, azt hitték, semmi hasznuk nem lesz belőle. „Amikor elkezdtük, megegyeztünk abban, hogy nem teszünk bele több pénzt annál, mint amennyinek az elveszítését megengedhetjük magunknak. A GameStop-őrület környékén kezdtünk el érdeklődni iránta, és egyre több olyan tweetet olvastunk, amiben ezt az érmét dicsérték” – mondta Vazquez.

A könyvelő és a férje korábban Litecoinba és Ethereumba is befektetett, de mélyebben nem érdekelte őket a kriptopénzek világa. „Nem igazán bíztunk a dologban, de a Bitcoin felrobbanása megváltoztatta a véleményünket, mégis nagyon meglepett, amikor a Dogecoin elkezdett szárnyalni, a férjem azt kérdezte tőlem üzenetben, hogy látom-e, mi folyik? Egyszerűen lesokkolt.”

600 dollárnyi befektetésük jelenleg 6000 dollárt ér.

A pár most azon gondolkodik, hogy mi a legjobb pillanat Dogecoinjaik eladására. Reménykednek, hogy a bevételükkel sikerül törleszteni adósságaik egy részét. De mielőtt ezt megtehetnék, valószínűleg még többet kell venniük belőle. Sőt, már egy másik új kriptopénzbe is befektettek: 500 dollárért vásároltak a SafeMoonból.

Brayden Johnson szintén 26 éves, ő albertai villanyszerelő, és azért vásárolt Dogecoint, hogy ezzel emlékezzen meg Hudson nevű Shiba Inu kutyájáról, az állat tavaly halt meg. „Mindig, amikor meghallom a ‘doge’ szót, Hudsonra gondolok” – mesélte Johnson. – Látom magam előtt a hülye ábrázatot, amit a mémben szereplő kutya is csinált.”

Amikor Johnson látta, hogy a Dogecoin mekkorát megy, izgatott lett. Nem várta, hogy ilyen gyorsan ilyen nagyot emelkedik befektetésének értéke. „Jólesik, hogy ilyen nagyot megy, mert hát ki ne tudna mit kezdeni egy kis plusz pénzzel? Külön jó érzés, hogy egy olyan részvény ára emelkedett, amit azért vásároltam meg, mert annyira hiányzott a kutyám” – tette hozzá Johnson.

...de miért történik mindez?

Az elmúlt héten történt óriási erősödés valóban meghökkentő. A forgalomba került Dogecoin összértéke elérte az 50 milliárd dollárt. De mégis, hogyan hozhat ilyen sok pénzt egy vicc? „Az emberek ugyanazt a varázslatot akarják átélni, amit a Bitcoin korai befektetői – mondta Michael O’Rourke, a JonesTrading vezető piaci szakembere. – Hiszen a Bitcoint korlátozni fogják: csak meghatározott számú érme lesz elérhető.”

 
 
Fotó: Shutterstock
 

A Bitcoin 2009-es indulásakor meghatározták, hogy maximum 21 millió érmét fognak készíteni belőle. A Dogecoin más: nincs felső határa annak, hogy hány érmét lehet bányászni. Az érme legnagyobb rajongói ezt felhasználhatják arra is, hogy Dogecoinjaikat papírpénzre váltsák.

Érthető: amíg ugyanis a dollár mögött az USA gazdasága és népessége áll, addig a Dogecoin mögött csak mémek és viccek.

A JonesTrading piaci szakembere azt is elmagyarázta, hogy miért bíznak olyan sokan a dollárban: „Még mindig nem tudom, mi értelme van a Dogecoinnak azon kívül, hogy egy spekulatív befektetési eszköz. Csak azért fektetsz bele, mert mások is ezt tették. Ez veszélyes!”

Van merszed követni Doge hívó szavát?

„Hogy érdemes-e egyáltalán Dogecoint venni? Ezt a kérdést majdnemhogy felelőtlenség komolyan feltenni, mert ezzel is csak a spekulációt legitimáljuk” – mondta David Trainer, a New Constructs nevű Nashville-i értékpapír-kutató cég vezérigazgatója. Mégis egyre több ember komolyan fontolgatja a vásárlást, mert látják, hogy barátaik szép pénzt keresnek minden energia nélkül. 

„Ha van felesleges pénzed magas kockázatú befektetésekre ahelyett, hogy például a Yankees győzelmére fogadnál, és ezt kriptopénzbe akarod rakni, akkor talán van értelme a dolognak. De csak akkor, ha megengedheted, hogy az összes befektetett pénzt elveszítsd” – tette hozzá a vezérigazgató. Szerinte zavarhatja a befektetők tisztánlátását a kriptopénzek túlértékeltségével kapcsolatban az is, hogy a befektetési láz még mindig nem csengett le, és nem tudni, meddig fog tartani. „Ennek az az oka, hogy az emberek elfelejtették, mi a különbség a befektetés és a spekuláció között.”

(Kiemelt kép: Nurphoto/AFP | Jakub Porzycki)