Feltámadt a kötvénypiac, 36 milliárdnyi kötvényt bocsátottak ki a kormányok és a vállalatok

Várhatóan kamatcsökkentésről fog dönteni a Fed keddi ülésén, így a világ kormányai és vállalkozásai igyekeznek minél több pénzt felvenni, amíg azt olcsón megússzák.

2021. szeptember 20., 11:03

Szerző:

A feltörekvő piaci kötvényeladások újra életre keltek az e heti Federal Reserve, azaz az Egyesült Államok szövetségi jegybank-rendszerének ülése előtt, mivel az újabb kibocsátáscsökkentésről szóló spekulációk arra késztetik a hitelfelvevőket, hogy addig vegyenek fel pénzt, amíg az még olcsó.

A múlt héten megtört a dollárban és euróban denominált adósságok nyugalma, aminek következtében a kormányok és vállalatok 36 milliárdnyi kötvényt bocsátottak ki, miután az előző 10 héten csak 90 milliárd dollárnyit. Indonézia, Törökország, Chile, Szerbia és Magyarország kötvényeladásai mind erős befektetői keresletet váltottak ki. A közel-keleti hitelfelvevő, Arab Petroleum Investments Corp. hétfőn kezdi meg a befektetői felhívásokat, míg Nigéria közel három év óta első dollárkötvény-értékesítésére készül.

A kibocsátási áradat fordulatot hozott egy olyan piacon, ahol az értékesítés három év óta a leglassabb negyedéves ütemre esett vissza. A rekordszámú refinanszírozás és az újbóli spekulációk a Fed kamatcsökkentéséről a sürgősség érzetét teremtették meg a kötvénypiacon.

„Mostantól kezdve elég tempósan fel fog gyorsulni a helyzet, és a negyedik negyedévben magas lesz a forgalom” – mondta Nick Eisinger, a Vanguard Asset Management londoni, feltörekvő piaci aktív kötvénypiacokért felelős társvezetője. „Sok országnak még be kell fejeznie a finanszírozását, és néhányan jövőre előfinanszíroznak, különösen a Fed lépése előtt” – tette hozzá.

A fejlődő világ kormányainak és vállalatainak mintegy 102 milliárd dollárnyi adóssága jár le az év hátralévő részében, és további 389 milliárd dollárnyi 2022-ben. Ezáltal a befektetők készpénzben gazdagodnának, és ösztönözve lennének a feltörekvő piacokon való befektetésre, mivel azok vonzóbb extra hozamot kínálnak az amerikai állampapírokhoz képest.

„Új adósságot vásárolnánk, és jelenleg olyan helyzetben vagyunk, hogy ezt megtehetjük” – mondta Eisinger. Az északi félteke nyara általában lassú időszaknak számít a kötvényeladások szempontjából, de idén a kormányoknak még kevesebb motivációjuk volt a hitelfelvételre, mivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásokat szabadított fel és az olajárak emelkedtek. A kibocsátások összege ebben a negyedévben 127 milliárd dollár volt, szemben a tavalyi év azonos időszakának 161 milliárd dollárjával.

Most, hogy közeledik a Fed kamatcsökkentése, a hitelfelvevők nem kockáztatnak, és még a hozamok emelkedése előtt pénzt vesznek fel. „A kibocsátások a jó piacok és az erős befektetői likviditás miatt a negyedév vége előtt minden régióban jelentősen emelkedni fognak” – mondta Stefan Weiler, a JPMorgan Chase & Co. közép- és kelet-európai, közel-keleti és afrikai adósságtőke-piacokért felelős vezetője.

Közben az ügyletek gőzerővel folynak. Szerbia eladta az első zöld kötvényt a Balkánról, míg a lengyel MBank SA 500 millió eurót gyűjtött, hogy az első lengyel hitelezőként euróban denominált zöld kötvényt kínáljon. Nigéria, amely várhatóan október második hetében 3 milliárd dollárt fog értékesíteni, már le is szerződött bankokkal.

 

(Kiemelt kép: a Federal Reserve épülete. Fotó: Andriy Blokhin / Shutterstock)