Hiába a hírszerzők buzgalma, nem derült ki semmi a koronavírus eredetéről

Több elemző szerint Kína sikeresen akadályozta meg, hogy megtalálják a koronavírus származását.

2021. augusztus 28., 16:45

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök kérdőre vonta Kínát, amiért akadályozza a koronavírus eredetét feltáró amerikai vizsgálatot, mivel az amerikai kormány arra a következtetésre jutott: Peking együttműködési hajlandósága miatt nem derült fény a vírus eredetére. Kína tagadta, hogy akadályozta volna a vizsgálatot.

„A világ válaszokat érdemel, és nem nyugszom, amíg meg nem kapjuk őket” – mondta Joe Biden pénteken, nem sokkal azután, hogy a CIA közzétette a jelentés nem titkosított részének összefoglalóját. „A felelős nemzetek nem bújnak ki az ilyen jellegű felelősség alól a világ többi részével szemben” – tette hozzá az elnök. 

A hírszerzők megállapították, hogy a vírust nem biológiai fegyverként hozták létre, és a jelentés szerint 

a kínai tisztviselőknek nem volt „előre tudomásuk” a járvány kitöréséről,

de a jelentés sem fogalmaz egyértelműen abban a kérdésben, hogyan fertőzhette meg az embereket a koronavírus és terjedhetett el a világon.

Az amerikai összefoglaló szerint a hírszerző közösség négy ügynöksége – nem túl magabiztosan – azt állította, hogy a járvány kitörése összekapcsolható azzal, hogy valaki fertőzött állattal érintkezett. Ezt az elméletet támogata néhány tudós is, köztük Anthony Fauci, aki Biden járványügyi tanácsadója. A hírszerző közösség egyik tagja mérsékelt bizonyossággal úgy ítélte meg, hogy a járvány kitörése egy kínai kutatólaboratóriumhoz köthető. Néhány hónappal ezelőtt két hírszerző támogatta az állatos elméletet, míg egy a laboratóriumi elméletet.

Az Egyesült Államokban működő kínai nagykövetség „határozottan elítélte” a Fehér Ház nyilatkozatát, és ismét vizsgálatot követelt az amerikai biológiai védelmi létesítmény, Fort Detrick ellen. A kínai nyialtkozat szerint az amerikai jelentés nem ad válaszokat, és „hiábavaló a folyamatos erőfesztítés, mert a kutatás tárgya egyszerűen nem létezik és tudományellenes”. A kínai közleményben az áll, hogy „a hírszerző közösség jelentése Kína bűnösségének feltételezésén alapul, és csak arra szolgál, hogy Kínát bűnbakká tegye”.

A megállapodás hiánya

Más amerikai ügynökségek elemzői nem tudnak további információk nélkül egyik származási elméletről sem megbizonyosodni. Van olyan ügynökség, ahol mindkét elméletet egyformán valószínűnek tartják. A hírszerző közösség szerint ahhoz, hogy nagyobb biztonsággal lehessen következtetéseket levonni, több együttműködési hajlandóságra lenne szükség Kína részéről. Szerintük viszont Kína továbbra is akadályozza a globális kutatómunkát.

Peking „továbbra is akadályozza a globális vizsgálatot, ellenáll az információcserének és hibáztat más országokat, köztük az Egyesült Államokat” – áll a hírszerzők összefoglalójában. „Ezek a lépések részben a kínai kormány saját bizonytalanságát tükrözik azzal kapcsolatban, hogy hová vezethet a vizsgálat, valamint azt a frusztrációt, hogy a nemzetközi közösség arra használja fel az ügyet, hogy politikai nyomást gyakoroljon Kínára” – fogalmaznak.

A hírszerző közösség összességében úgy véli, hogy a jelentés szerint

a vírus legkésőbb 2019 novemberében valamilyen kis érintkezés útján fertőzte meg az embereket.

A jelentés szerint a hírszerző ügynökségek úgy ítélik meg, hogy a vírust nem biológiai fegyverként fejlesztették ki, és a legtöbb ügynökség – alacsony bizonyossággal – úgy értékeli, hogy nem módosították géntechnológiával, bár két ügynökség szerint nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy bármelyikről is meg lehessenek győződve.

„A kínai tisztviselőknek a COVID-19 első kitörése előtt nem volt előzetes ismerete a vírusról” – írják. A hírszerző ügynökségek és a globális hírszrző szolgálatok nem rendelkeznek a legkorábbi Covid-19-es esetek klinikai mintáival és egyéb adataival – olvasható a jelentésben.

A jelentésből kiderül, hogy az amerikai kormány mennyire messze van még attól, hogy bármilyen végkövetkeztetésre jusson a vírus eredetével kapcsolatban. A hírszerző közösségből öt ügynökség, illetve ezek tagjai fogalmaztak meg véleményt, és egyik sem volt teljesen biztos a dolgában. Az amerikai hírszerző közösséget 18 különböző szervezet alkotja, köztük többek között a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala, amely az összefoglalót kiadta, és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA).

A hírszerző közösség igyekezett, hogy a jelentést Biden hivatali idejének végéig elkészítse, illetve, hogy több szempontból is vizsgálja a kérdést, beleeértve a tudósokkal és járványügyi szakemberekkel való konzultációt is – mondta egy, a folyamatot ismerő, névtelenséget kérő tisztviselő. A hírszerző közösség tudományos szakértőkhöz, valamint nemzetközi szövetségesekhez és partnerekhez is fordult – közölte a tisztviselő.

 

(Kiemelt kép: Nővérek a Pfizer gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltáshoz Oszakában, 2021. február 19-én. Fotó: Yomiuri/AFP | Kenichi Unaki)