Alkoholtilalmat vezettek be Törökországban a járványhelyzetre hivatkozva

Csütörtöktől május 17-ig tilos lesz alkoholt árusítani a boltokban és a szupermarketekben – mondták a Bloombergnek a belügyminisztérium tisztviselői.

2021. április 27., 19:44

Szerző:

Recep Tayyip Erdogan elnök kormánya megtiltotta az alkohol árusítását a csütörtökön kezdődő lezárás alatt. Az intézkedés ellenzői azzal vádolják Törökország vezetőjét, hogy megpróbálja ráerőszakolni iszlamista értékrendjét a 83 milliós országra.

A rendelkezés értelmében április 29-től május 17-ig tilos lesz alkoholt árusítani a boltokban és a szupermarketekben, mondták el a Bloombergnek a belügyminisztérium tisztviselői. Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő azt mondta, hogy az új intézkedések illeszkednek a korábban meghozott hétvégi korlátozásokhoz. Szerinte az a cél, hogy megelőzzék azt, hogy unfair versenyhelyzet áldozatai legyenek a kis alkoholboltok, amelyeknek szintén be kell zárniuk, mivel nem alapvető szolgáltatásokat nyújtanak.

A vezető ellenzéki párt, a CHP tagjai szerint az új intézkedésnek viszont az az igazi célja, hogy az Erdogan által vezetett, iszlamista gyökerekkel rendelkező AK párt ráerőszakolja a vallási meggyőződését az országra. Szerintük az intézkedésnek nem fogja segíteni a járvány elleni védekezést.

„Ennek a korlátozásnak semmi köze a járványhoz. Teljes mértékben egy ideológiai döntés” – mondta Veli Agbaba, a CHP törvényhozója. „Ez csak a legújabb bizonyíték arra, hogy az AK bele akar szólni az emberek magánéletébe.”

A tilalom a Twitter legfelkapottabb témája lett Törökországban. Több ezer szekularista török tüntetett az #alkolumedokunma hashtaggel, amely nagyjából azt jelenti, hogy „el a kezekkel az piámtól.”

Indiában és Dél-Afrikában is korlátozták az alkoholkereskedelmet a válsághelyzet idején, egyrészt az egészségügyi rendszer tehermentesítése miatt, másrészt hogy ezzel is biztosítsák a távolságtartást.

Erdogan hétfőn jelentette be a legfrissebb korlátozó intézkedéseket. A török elnök célja, hogy a napi fertőzésszámot 5000 alá csökkentse az országban, ezzel zöld utat adva az érkező turistáknak. Törökország azonban még messze áll ettől: hétfőn 37312 új fertőzöttet azonosítottak, és 353-an meghaltak a koronavírus miatt. 

Erdogant többen is bírálták amiatt, hogy sportcsarnokokba szervezett több tucat rendezvényt, egészségügyi szakértők szerint ez hozzájárult a járvány eddigi legsúlyosabb hullámához.

(Kiemelt képünk illusztráció: A dolgozók ürítenek raki palackokat megsemmisítés céljából az isztambuli Mey Drinks Beykoz raktárban, 2005. március 30-án Törökországban. Fotó: AFP | Mustafa Ozer)