Akár egymilliárd dollárt is érhet egy adatvizualizációs kínai startup

A három éve alapított Vesoft nem kevesebbet ígér, mint harminc százalékkal gyorsabb döntéshozatalt akár multik számára is.

2021. július 6., 08:43

Szerző:

A Vesoft alapítója és vezérigazgatója, Sherman Ye, új befektetési kört helyezett kilátásba, amely lezárultával az adatbázisok vizualizációjával foglalkozó startup piaci értéke elérheti az egymilliárd dollárt is. 

A bevont új tőke hozzásegítheti a három éve alapított céget ahhoz, hogy bevezesse a piacra új termékét a Nebula Graph-ot. A vállalat másik kitűzött célja a Kínán kívüli piacok elérése. Ye nem árult el további részleteket az újabb tőkebevonásról, mindössze annyit tett még hozzá, hogy a startup hamarosan megnyitja az első tengerentúli irodáját, nem meglepő módon a kaliforniai Szilícium-völgyben. 

„Több amerikai befektetővel szeretnénk tárgyalni, elsősorban olyanokkal, akik hozzásegíthetnek a Nebula Graph globális piacon történő értékesítéséhez”

– mondta Ye múlt héten egy interjúban. A korábban a Facebook-ot és az Ant Group-ot erősítő vállalkozó 2018-ban alapította első saját vállalkozását a Vesoftot,. Az alapító-cégvezető beszámolója szerint startup már az első körben 20 millió dollár induló tőkét kapott a Matrix Partners China, a Source Code Capital, és a Redpoint China Ventures befektetői csoportoktól. A jelenleg 70 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás ügyfelei között a Tencent Holding, a Meituan, a Kuaishou Technology és a NetEase Inc. is megtalálható. 

A Vesoft által nyújtott szolgáltatás feltérképezi az egyes szervezetek, személyek és tranzakciók közötti kapcsolatokat. Szoftverével, a Nebula Graph-fal gyorsan felmérhető és vizualizálható a döntéshozatalhoz szükséges információ, így a globális cégek akár 30 százalékkal is gyorsabban tudnak megalapozott, adatokon nyugvó döntéseket állítja a problémáról felmérést készítő Gartner kutatóintézet. A szintén grafikai vizualizációval foglalkozó Neo4j, a Vesoft versenytársa, júniusban 325 millió dollárnyi tőkét vont be úgynevezett F sorozatú, azaz hatodik befektetési körben, így elérte a kétmilliárd dolláros cégértéket. Ugyanezen a piacon versenyez a Tiger Global befektetési csoport által támogatott TigerGraph és Dgraph.termékcsalád is.

A globális cégek legbelső – sokszor az állami hatóságok, sőt néha a részvényesek elől is titkolt – folyamatainak, vagy éppen vevőkapcsolatainak ismerete felbecsülhetetlen értékű információ. Hogy az élesedő amerikai-kínai vetélkedésben mekkora esélye van egy kínai cégnek az amerikai piacon, az egyelőre a jövő zenéje. 

(Kiemelt kép: Csúcskategóriás adatkábelek egy szerverszobában Londonban, 2014. december 23-án. Fotó: Bloomberg)