A WhatsAppot 78,2 milliárd forintra büntetik az EU adatvédelmi törvényének megsértése miatt

A WhatsApp nem ért egyet a büntetéssel és fellebbez.

2021. szeptember 5., 19:13

Szerző:

A Facebook Inc. által üzemeltetett WhatsAppot 225 millió eurós (nagyjából 78,2 milliárd forintos) büntetés megfizetésére kötelezték, mert nem átlátható az, ahogy a személyes adatokat kezelik. Ez az első bírság, amit az Európai Unió megerősített adatvédelmi törvénye alapján szabtak ki.

Az ír adatvédelmi bizottság – a Szilícium-völgy legfőbb európai adatvédelmi felügyelője – azt mondta, hogy jogsértéseket talált abban, ahogyan a WhatsApp elmagyarázza, hogyan dolgozza fel a felhasználók és a nem felhasználók adatait, valamint azt, hogy az adatokat hogyan osztja meg a Facebook többi vállalatával.

A bírság hetekkel azután érkezett, hogy az Amazon rekordösszegű, 746 millió eurós (átszámítva több mint 259,4 milliárd forintos) büntetést kapott Luxemburgban, ahol európai bázisa van, mert az EU általános adatvédelmi rendeletét megsértve dolgozott fel személyes adatokat.

A hároméves GDPR-törvény értelmében a hatóságoknak joguk van arra, hogy a vállalatokat akár éves árbevételük négy százalékáig terjedő bírsággal sújtsák. A szabályok értelmében a cégek felügyeletét a vállalat által kiválasztott uniós központban székhellyel rendelkező felügyelőszervek látják el. Az ír szabályozó hatóságot azonban – amely legalább 28 adatvédelmi vizsgálatot folytat olyan technológiai óriások ellen, mint az Apple Inc. és az Alphabet Inc. által irányított Google – egyre több kritika éri amiatt, hogy túl sokáig tart az ügyek lezárása.

„Nem értünk egyet a mai döntéssel az emberek számára biztosított átláthatósággal kapcsolatban, szerintünk a büntetések teljesen aránytalanok” – mondta a WhatsApp szóvivője. „Fellebbezni fogunk a döntés ellen” – közölte.

Az ír hatóság közölte, az üzenetküldő szolgáltatást arra is kötelezi, hogy hozzon korrekciós intézkedéseket annak érdekében, hogy az adatkezelési közleményét összhangba hozza a szabályokkal. Ez magában foglalja annak egyértelműbbé tételét, hogy a felhasználók hogyan tehetnek panaszt a felügyeleti hatóságnál. A WhatsApp novemberben egy ír hatósági közleményben bejelentette, hogy 77,5 millió eurót tett félre az ír adatvédelmi felügyelőség legalább két szondáztatásából eredő esetleges bírságok kifizetésére.

Az ír felügyeleti szerv bírságolási határozatának eredeti tervezete az uniós partnerek több kifogása közepette megbicsaklott, többek között „a tervezett korrekciós intézkedések megfelelőségét” illetően.

A csütörtöki bírság kiszabására szintén, a WhatsAppra a januárban bejelentett irányelvi változtatások miatt nehezedő további nyomás közepette került sor. Kénytelen volt májusig elhalasztani az átalakítást, miután a felhasználók és a szabályozó hatóságok visszatetszést keltettek azzal kapcsolatban, hogy az üzenetküldő szolgáltatás milyen adatokat gyűjt, és hogyan osztja meg ezeket az információkat az anyavállalattal, a Facebookkal.

Az Európai Adatvédelmi Testület, egy uniós hatóságokból álló testület júliusban azt nyilatkozta, a Facebook WhatsApp-adatokkal kapcsolatos gyakorlatával az ír adatvédelmi hatóságnak „prioritásként” kell foglalkoznia. Az ír hatóság viszont azt mondta, hogy szükség esetén megfontolja a szabályozási nyomon követést, de a legfejlettebb WhatsApp-nyomozás már magában foglalta „a WhatsApp adatvédelmi politikájának alapos vizsgálatát”.

 

(Kiemelt kép: Instant messaging (IM) apps of Skype, LINE, Telegram, Messenger, WhatsApp, WeChat, QQ are seen on a phone. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP))