A tőzsdét is megbolygatták az olimpiai aranyérmek

Szponzornak áll a világ.

2021. július 28., 12:36

Szerző:

Az ázsiai tőzsdéket alaposan visszavetették a múlt héten bevezetett kínai szabályzások, most viszont a Japán által szerzett 11 aranyéremnek köszönhetően ismét dübörögnek a piacok. Olyan, a győzelmekhez kevésbé köthető részvények árai is növekedni kezdtek, mint az ingatlancégekéi, vagy a tengeri ételek forgalmazóié. A Park24 nevű parkolási és járműmegosztó vállalat részvényei például 6 százalékkal mentek fel, mivel a japán judo-csapat számos tagja ennél a cégnél dolgozik.

Öt nappal az ötkarikás játékok kezdete után Japán vezeti az éremtáblázatot: máris több aranyat hoztak haza, mint Pekingból, Londonból, vagy Athénból, ahol eddig a legjobban teljesítettek. Ennek következtében a befektetők elkezdtek érdeklődni a helyi kiskereskedelem iránt. „Egy ilyen időszakban nagyon könnyen mozdul el némely részvények ára” - mondta Masahiro Ichikawa, a Sumitomo Mitsui DS Asset Management piaci stratégája. „A magánbefektetők rövid távú hasznot akarnak.”

A Colan Totte Co. nemrég lépett csak a nyilvános piacra, de hétfőn már 23 százalékkal emelkedtek részvényeinek árai. A cég a pingpongos Mima Ito szponzora, aki Jun Mizutanival együtt győzte le a kínai csapatot a vegyes páros döntőjében. A sportoló másik két szponzora, a Starts Corp. és a Mizuno Corp. is jól jártak ezzel. A gördeszkákkal foglalkozó Morito Co. részvényárai 12 százalékot ugrottak, miután Japán az újonnan olimpiai sporttá vált gördeszkás számokban is nyert. Hogy meglovagolják a hullámot, a cég ki is adott egy közleményt a tőzsdén, amelyben saját szolgáltatásaikat reklámozzák.

A fagyasztott tengeri ételeket forgalmazó Hohsui Corp. is az olimpia legnagyobb nyertesei között van. Hétfőn annyit emelkedett részvényeik ára, amennyit már egy éve egyszer sem. Ez annak köszönhető, hogy a cég logóját a gördeszkás események alatt folyamatosan kivetítették a háttérben az Ariake parkban.

Azonban a befektetőknek vigyázniuk kell. Sanszos, hogy az olimpiai részvényár-emelkedések rövid életűek lesznek, így még a bizosnak tűnő befektetések is komoly kockázatokkal járnak. A Naomi Osaka teniszütőit gyártó Yonex Co. részvényei például 8 százalékot estek két nappal azután, hogy a sportoló kiesett a verseny harmadik fordulójából kedden.

(Gearoid Reidy / Shoko Oda)

(Kiemelt kép: A 2020-as okiói olimpia aranyérme. Fotó: Eyepress / AFP)