A biztosítók örülnek, a járvány után még nagyobb problémája akadt az emberiségnek

Egy francia biztosító cég szerint jó hír, hogy a járvány nem szorítja többé háttérbe a globális felmelegedést.

2021. szeptember 30., 09:14

Szerző:

A klímaváltozás megint a biztosítók legnagyobb aggodalmává vált, miután a vakcinák elterjedtek és a járványügyi korlátozásokat is fokozatosan elkezdték feloldani a világban, ezzel is enyhítve a koronavírustól való félelmet. A francia biztosító óriásvállalat, az AXA SA legutóbbi, kedden közzétett jelentésében a globális felmelegedést jelölte meg a következő 5-10 év legnagyobb társadalmi kockázatának. A klímaváltozás problémája 2018-ban és 2019-ben is vezette a rangsort, viszont 2020-ban a járványok és pandémiák megelőzték azt a koronavírus-járvány berobbanása miatt.

„A klímaváltozás ismét a napirend élére került” – közölte az AXA vezérigazgatója, Thomas Buberl. 

„Ez jó hír, mivel tavaly attól tartottunk, hogy az egészségügyi problémák és kockázatok robbanásszerű megugrása háttérbe szorítja a klímakatasztrófa problémáját” 

– fogalmazott Buberl.

A biztosítók számára egyre nagyobb kihívást jelent a klímaváltozás, mivel a globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárási viszonyok és természeti katasztrófák száma és mértéke várhatóan csak tovább növekszik idővel. 60 ország 3500 biztosítási szakemberének alig egyötöde bízik a  hatóságok klímaügyi válságkezelésében.

Az AXA, amely a Net Zero Insurance biztosító szövetség elnöke, arra próbálja rávenni a szektor legnagyobb szereplőit, hogy ügyfélkörükből zárják ki a szennyező vállalatokat és koncentráljanak azokra, amelyek átlátható és hiteles átállási tervvel rendelkeznek, mind befektetési, mind biztosítási tekintetben. „Ez utóbbi irányelv még fontosabb” – nyilatkozta Buberl a Bloomberg TV-nek adott szerdai interjújában.

„A befektetési oldalon mi egy vagyunk a sok befektető közül, és ha ma valaki egy széngyárhoz szeretne forrást találni, az fog is. De ha egy vállalat nem tud biztosítást szerezni a fennálló kockázatok ellen, akkor a befektetőket sem lesz képes megtartani” – mondta Buberl.

(Kiemelt kép: napraforgók virágoznak a Mehrum nevezetű széntüzelésű erőmű közelében Németországban, az alsó-szászországi Mehrum városában 2021. szeptember 20-án. Fotó: Julian Stratenschulte / dpa Picture-Alliance via AFP)