A húsárak tovább emelkednek, ha nem talál munkaerőt a húscsomagoló ipar

Most, hogy a veszélyhelyzet elmúlt a ”munka”  kollektív átértékelése is elindult. Képzeld el milyen nehéz meghirdetni olyan rosszul fizető állásokat, ahol 12 órás műszakban kell állni heti 6 napon át úgy, hogy néha 35 kg tárgyakat emelgetsz forró gőzben, vagy épen jéghidegben.

2021. november 11., 07:11

Szerző:

Pedig ilyen hirdetéseket ad fel a húscsomagoló ipar. Nem csoda, hogy ez az iparág, ahol a legnehezebben találnak munkásokat. A cégek bevetik az összes szokásos trükköt, hogy munkaerőt szerezzenek, gyakran még 3000 dollárt (∼951 ezer forint) is kínálnak a munkaszerződés aláírásakor az új munkatársaknak, de még így is munkaerőhiánnyal küzdenek, ami az egyre gyérebben pakolt húspolcokon is látszik. Ez pedig gondot jelent minden húsevő amerikainak. Vannak húsok, amiknek ára 25 százalékkal emelkedett az elmúlt évben, amíg más fajták maximum áron kelnek el.

Sokan a veszélyhelyzet utáni infláció fő okozójának a húsipart tartják.

Az ipart legjobban ismerők a húsárak további emelkedését várják az ünnepek alatt és jövőre is. „Fel kell készülnünk a sokkoló árakra” – mondta Bindya Vakil, a Resilinc tanácsadó cég igazgatója. Ez a helyzet pedig nem fog változni 2022 nyár végéig. A covid előtti időben is nehezen talált magának munkásokat a húsipar. Ezért leginkább mexikói bevándorlókat alkalmaztak a munkára. Az Economic Policy Institue 2020-as jelentése szerint a húsipari munkások több mint az egyharmada az USA-n kívül született. Az ipar nagyon megsínylette a Trump-kormány által bevezetett bevándorlás korlátozást. A pandémia csak rontott a helyzeten, és rávilágított a húsipar hosszútávú munkaerő gondjaira. Az ipar ugyan javulást várt szeptember végétől, de ez nem következett be. Az egész munkaerőpiac egyre több felmondást regisztrál, és jelenleg csúcson áll a munkaerőhiány. Az Emsi Burning Glass számítása szerint a húsipar 66 százalékkal több álláshirdetést tett fel az internetre a tavalyi évhez képest. „A munkáltatók egyre elkeseredettebbek lesznek” – mondta a közgazdász Ron Hetric.

Csak fokozza a nyomást, hogy a boltok és az online csomagküldő szolgálatok már most megfelelő mennyiségű húst akarnak biztosítani az ünnepi vásárlási láz csillapítására. Csak az Amazon 150 000 ideglenes munkást akar alkalmazni ezen időszakra, ami 50 százalékos növekedés jelent az előző évhez képest. A 18 dolláros (∼ 5700 forint) kezdő órabér több mint, amit sok húsipari dolgozó keres. Már évek óta dúl a harc az üzleti szektorban a munkásokért. Az üzletláncok egyre több fizetést és extra juttatásokat is – például gyermekgondozási szabadságot és főiskolai visszafizetést – kínálnak. Christopher Young, az amerikai húsfeldolgozó társaság vezérigazgatója úgy véli, hogy nincs kiút ebből a helyzetből véli.

A húsiparnak úgy kell eladnia magát, mint egy vonzó karrierlehetőséget. Ebben viszont nincs egyedül. Sok „kékgalléros” munkahely ugyanebben a cipőben jár. „Nem könnyű versenyezni, a máshol kínált lehetőségekkel és munkakörülményekkel”– mondta Christopher Young, aki 2013 óta van az iparágban. „A mi iparágunk kemény, de egyben jutalmazó is, hiszen embertársaid etetésén fáradozol. Kell egy kis idő ahhoz, hogy visszatérjenek az emberek ehhez a munkához.”

„A húsfeldolgozó ipart automatizálhatnák a nagyobb termelékenység és a kevesebb munkaerő érdekében” – mondta Gleen Tonsore a Kansas State University mezőgazdasági professzora. „A húsipar ezzel már évek óta kísérletezik, de eredménytelenül” – tette hozzá a szakember.

Évek óta ösztökélik a szövetségi kormányt a munkaadók, hogy több munkavállalói vízumot adjon ki. A munkaerőhiány fennakadásokat eredményez különösen a kicsontozott húsféléknél, amelyek többletmunkát igényelnek. Különösen nagy a sonka iránti kereslet. A hátszín, a csontnélküli tarja és a szalonna 25 százalékkal drágult az elmúlt évben. A Fehérház is felfigyelt a drágulásra és azt állítja, hogy a legnagyobb húsfeldolgozók nyerészkednek a termelők és felhasználók kárára. A húsipar visszautasította a vádat. A húscsomagolók kétségtelenül nagy haszonra tesznek szert, hála a növekvő áraknak és az erős keresletnek a külföldi piacokon.

A TYSON Food Inc szerint a munkaerő hiánya miatt 6 napot vesz igénybe, hogy elvégezzenek 5 napi munkát, de még így is kimagasló nyereséget várnak, csak marha eladásból.

A húsipar megengedhetné a folyamatos fizetésemelést, de nem biztos, hogy megoldaná az ágazat gondjait. A kezdőfizetés az áruházakban és éttermekben kevesebb, mint egy húsfeldolgozó üzemben, de az állatok feldolgozása sokkal fárasztóbb és emellet be kell öltözni védősisakba és kesztyűbe úgy, hogy közben vágómozdulatokat végez a dolgozó órákon át. Riasztó, hogy még ott van a vér, és az állatok belsősége, és amit már mindenki elismer, hogy az ipar elszúrta a covid kezelését. A pandémia idején, a városon kívüli húsfeldolgozó üzemek a vírus központjává váltak. Egy kormányjelentés szerint 2020 áprilisában, a fertőzési ráta ezekben a régiókban tízszerese volt a többi városon kívüli területnek. A Glassdoor.com hirdetési weboldalon található húsipari munkaerőt kereső cikk jól illusztrálja az iparág problémáit. Kiderül, hogy kötelező a többletmunka és a hétvégi beosztás. Az egyik hirdetés, amit a Florida állambeli Fort McCoy adott fel 14 dolláros órabért kínált, miközben azt várja el a reménybeli munkatársaitól, hogy képesek legyenek elviselni a zajos környezetet órákon át és itt még nincs vége a kívánságoknak: mászást, emelést, egyensúlyozást, hajlongást, órákon át való görnyedést, várnak el a dolgozóktól.

(Kiemelt kép: Egy kínai munkás fagyasztott steak-et pakol. fotó: STR / AFP)