Kizárták a bécsi maraton győztesét, mert tiltott cipőt viselt

A megengedettnél egy centiméterrel vastagabb talpú cipőben futott.

2021. szeptember 12., 17:47

Szerző:

A járvány óta az első európai nagyvárosi maraton versenyen, az etiópiai győztest a szervezők kizárták, mert a megengedettnél vastagabb talpú cipőt viselt. Derara Hurisa két óra kilenc perc és huszonkét másodperc alatt ért célba a Bécs City Maratonon egy kora őszi meleg reggelen, három másodperccel megelőzve a kenyai Leonard Langatot.

Körülbelül egy órával később a versenybírók Twitteren közölték, hogy Hurisát „diszkvalifikálták, mert a szabályoknak nem megfelelő cipőt viselt”.

„Az országúti futócipők talpa nem lehet vastagabb négy centiméternél. Hurisa egy olyan modellel futott, amelynek a talpvastagsága öt centiméter” – mondták a tisztviselők. Ezzel Langat győzött, az etióp Betesfa Getahun pedig a harmadikról a második helyre lépett előre.

A képek alapján Hurisa az Adidas Adizero Prime X cipőt viselte, Langat pedig az Adizero Adios Pro 2 modellt. Az Adidas szóvivői nem voltak elérhetőek a szokásos munkaidőn kívül. Az elit futók felszerelését általában egy vagy több nappal a verseny előtt ellenőrzik a hivatalos személyek.

Az élvonalbeli futócipő-technológia évek óta része az idők javítására irányuló erőfeszítéseknek. A Nike Inc. volt az első, amely karbonlemezzel látta el futócipőinek talpát, és ezt a versenytársak is követték. Eliud Kipchoge a világ egyetlen két óra alatti maratonját futotta le Bécsben, zárt pályán, 2019-ben, karbonbevonatú Nike-cipőben. Kipchoge egy óra ötvenkilenc perc negyven másodperces ideje majdnem két percet faragott le a 2018-as berlini maratonon felállított két óra egy perc harminckilenc másodperces hivatalos világrekordjából.

A World Athletics, az atlétika irányító testülete 2020 januárjában betiltotta a versenyzést minden olyan futócipővel, amelynek talpa vastagabb 40 mm-nél, vagy amely egynél több lemezt tartalmaz. A betiltott modelleket továbbra is használhatják edzésre.

(Kiemelt kép: Az etióp Derara Hurisa reagál, ahogy áthalad a célvonalon a 38. Vienna City Marathonon Bécsben, Ausztriában, 2021. szeptember 12-én. Fotó: Alex Halada / APA / AFP)