WMO: világszerte magasabb hőmérsékletekre lehet számítani az El Nino miatt

Világszerte számos helyen magasabb hőmérsékletekre lehet számítani annak következtében, hogy hét év után ismét jelentkezett az El Nino éghajlati jelenség a csendes-óceáni térség trópusi régióiban – figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kedden.

2023. július 4., 13:36

Szerző:

 Az El Nino ciklikusan – átlagosan 2-7 évente – jelentkező természetes éghajlati jelenség, amelynek során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén megemelkedik a vízfelszíni hőmérséklet 9-12 hónapra. Az El Nino-hatás miatt szélsőséges időjárási jelenségekre – trópusi ciklonokra, heves esőzésekre, aszályokra – lehet számítani. Petteri Taalas, a WMO főtitkára kiemelte: nagyobb valószínűséggel fognak megdőlni a hőmérsékleti rekordok az El Nino ismételt beköszöntével, és hevesebb hőhullámokra számíthatunk majd a világ több részén.

Közleményében kifejtette, 90 százalékos a valószínűsége annak, hogy az El Nino-hatás 2023 második felében is jelen lesz, és a jelenség várhatóan „legalább mérsékelten erős hatású lesz”. A hőmérsékleti adatokra gyakorolt hatás rendszerint a következő évben jelentkezik, vagyis 2024-ben lesz inkább szembetűnő a melegedés. A meteorológiai adatok feljegyzésének kezdete óta legforróbbként számon tartott év 2016 volt, amikor az El Nino-hatás is különlegesen erős volt. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás az El Nino-hatás jelentkezése nélkül is szélsőséges hőmérsékleti adatokhoz vezet.

(Kiemelt képünkön:a kaliforniai Pacifica tengerparti ingatlanjairól eltűntek a szárazföldi területek. Az El Nino okozta viharok és erős hullámok fokozták az eróziót a közeli partszakaszokon és strandokon a környéken. Fotó: JOSH EDELSON / AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.