Megkongatták a vészharangot: rekordmelegre kell készülnünk

A globális felmelegedés újabb kockázatot rejt. Szakértői vélemények szerint felerősödhet a pusztító El Niño jelenség.

2023. június 1., 11:55

Szerző:

Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára szerint az előttünk álló hónapok várható melegedése miatt „fel kell készülnünk” a rekordmelegre és az ezt kísérő jelenségekre.

A Science folyóiratban május elején közzétett tanulmány szerint az eddigi legerőteljesebb, 1997-98-as El Niño jelenség világszerte 5,7 billió (ezermilliárd) dolláros gazdasági kárt okozott, miközben a korábbi becslésekben még csak 96 milliárd dollárról volt szó. Arról nem is beszélve, hogy hány tízezer ember halálát okozták a viharok és árvizek – idézi a 444.hu.

Az átlaghőmérséklet emelkedésével az El Niño jelenség hatásai csak erősebbek lesznek, márpedig egyelőre nem úgy néz ki, hogy a helyzet javulna: a Meteorológiai Világszervezet (WMO) május közepén közzétett előrejelzése szerint tavaly még csak 50 százalék volt az esély rá, most viszont már 66, hogy 2027-ig átlépjük az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöböt.

(Kiemelt kép: 2016. január 26-án a kaliforniai Pacifica tengerparti ingatlanjairól eltűntek a szárazföldi területek. Az El Nino okozta viharok és erős hullámok fokozták az eróziót a közeli partszakaszokon és strandokon a környéken. Fotó: JOSH EDELSON / AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.