Több mint kétezerötszáz négyzetkilométerrel csökkent az amazóniai esőerdő fás területe, és ennek is örülhetünk

Tavaly 3988 négyzetkilométerrel csökkent az amazónai esőerdő területe.

2023. július 7., 12:50

Szerző:

A brazil kormány szerint 33,6 százalékkal csökkent az erdőirtás az Amazonas-medencében Luiz Inácio Lula da Silva elnök hivatali idejének első hat hónapjában. Az általuk közölt jelentés szerint 2649 négyzetkilométernyi erdő tűnt el, míg tavaly az év első felében – Bolsonaro vezetése alatt – ugyanez majdnem négyezer négyzetkilométer – számol be a BBC.

Az államfő megígérte, hogy 2030-ig véget vet a fakitermelésnek ebből a régióból, és betiltja a bányászatot az amazóniai őslakosok területén.

A kiadott információk igazságtartalmát független források nem erősítették meg, a statisztikákból viszont az látszik, hogy az erdőtüzek száma folyamatosan nő, 2007. óta idén észlelték a legtöbbet, valamivel több mint háromezret. 

A Global Forest Watch megfigyelőhálózat arról számolt be, hogy tavaly világszerte akkora területen tűnt el a trópusi erdő, mint Svájc, ez percenként 11 focipályányi területet jelent, a lista élén pedig Brazília állt. 

(Kiemelt képünk: Az észak-brazíliai Para állam egyik tisztviselője az Amazonas esőerdőben egy kiirtott területet ellenőriz a fővárostól, Belemtől 620 km-re fekvő Pacaja településen végzett megfigyelés során 2021. szeptember 22-én. A világ vezetői, akik 2021. november 2-án Glasgowban gyűltek össze a COP26 konferenciára, több milliárd dolláros ígéretet tettek arra, hogy 2030-ig véget vetnek az erdőirtásnak, ezt az ígéretet azonban szkeptikusan fogadták a környezetvédelmi csoportok, amelyek szerint sürgősebb intézkedésekre van szükség a bolygó tüdejének megmentéséhez. Fotó: EVARISTO SA / AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.