Tízezer illegális bányászt zavar el a hadsereg az őserdőből

Kitoloncol a venezuelai kormányzat tízezer illegális bányászt az Amazonas őserdeinek térségéből, és a műveletre a hadseregnek adott utasítást – jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök helyi idő szerint kedden Caracasban, egy tisztavatási ünnepségen.

2023. július 5., 16:09

Szerző:

A drasztikus lépésre azért van szükség, mert a jogellenesen kitermelést folytatók „tönkreteszik az ország létfontosságú ökoszisztémáját” – magyarázta a lépést az elnök.  

Domingo Hernández Lárez, a venezuelai hadsereg stratégiai műveleti parancsnoka Twitter-bejegyzésében arról számolt be, hogy önkéntes alapon 1281 embert már eltávolítottak az Amazonas államban illegálisan működő kitermelőhelyekről. Megerősítette, hogy a program célja az állam megtisztítása az illegális bányászattól, a kiirtott területeken pedig újra erdősítést terveznek. 

Yapacanában, az ország legnagyobb, mintegy 320 ezer hektáros parkjában a hadsereg humanitárius folyosót nyitott a kiutasítottak és hozzátartozóik biztonságos távozásának biztosítására – mondta el a parancsnok.

(Kiemelt képünk illusztráció. A venezuelai hadsereg tagjai járőröznek 2016. március 10-én a Venezuelát Brazíliával összekötő főutcán a Bolivar állambeli Tumeremóban. Fotó: JUAN BARRETO / AFP)

 

 

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.