Fotón a veszélyes teknős, ami a tatabányai csónakázó tóban úszkál

Az ideges természetű lágyhéjú teknős valószínűleg nem egyedüli példányként él a tóban.

2024. augusztus 18., 13:05

Szerző:

Egy Magyarországon nem őshonos és rendkívül veszélyes teknős fotója tűnt fel az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának Facebook csoportjában. A fényképésznek elmondása szerint ez volt a harmadik észlelése az elmúlt években Tatabányán, azt gyanítja, több egyed is él a tóban, évek óta. Neki azonban csak most sikerült elcsípnie kamerájával az egyedet.

Petrovics Milán a Díványnak elmondta, hogy nem először vett már észre idegenhonos hüllőt a tó partján, azt gyanítja, több példányt is szabadon engedhettek már a tóban. A kínai lágyhéjú teknős hazánkban idegenhonos, inváziós teknősfaj, mely korábban a Lázbérci-víztározóból és Ráckevei Dunából is került már elő. Felelőtlen akvaristák engedték el azokat a példányokat.

Nevével ellentétben nem csak Kínában honos. Elterjedési területe kiterjed szinte egész Észak-Ázsiára. Oroszországban a zord klímájú Amur-vidéken éppen úgy megél, mint délebbre, Kína-szerte. Tajvan szigetén nagy tömegben szaporítják, és Koreában, India keleti felében és Japánban is őshonos. A szennyes pocsolyáktól és a rizsföldektől kezdve, a tavakon át a folyamokig mindenütt előfordul.

Ilyen a lágyhéj teknős

A lágyhéj teknős háta márványos rajzolatú, olajzöld, olajbarna vagy szürkés, egyszínű vagy apró pettyekkel tarkított. Hasa fehér, néha szabályos, szürkés foltokkal. A frissen kikelt példányok hátán fekete pettyek, hasán piros alapon feketés foltok lehetnek. Akár 35-40 centiméterre is megnőhetnek.

Mivel invazív faj, a hazánkban őshonos mocsári teknősre is veszélyes lehet, de Európa több országában okoztak már komoly gondokat a felelőtlenül szabadon engedett példányok. Magyarországon a faj még nem terjedt el, csupán alkalmanként észlelnek belőle egy-egy példányt.

Amit azonban tudni érdemes ezekről az állatokról, hogy azok rendkívül agresszív állatok, éles szarukávája kör alakú vágást hagy. Ideges természetű, és mindenre támad, ami csak mozog.

Nem újdonság, hogy veszélyes teknősfajra bukkannak

Korábban írtunk róla, hogy egy csalihalas hálóban egy meglehetősen szokatlan, a Balatonban és hazánkban nem őshonos teknőst találtak, amely komoly veszélyt jelentett az emberekre is. Az állat eredetileg az Egyesült Államokban, illetve Kanadában őshonos, és nem egy átlagos teknősfajról van szó, ugyanis kifejezetten agresszív fajta, amely a harapásával komoly sérüléseket is okozhat, és nem fél megtámadni az embert sem. A 20 centiméteres páncélzattal rendelkező aligátorteknős Balatonőszöd és Balatonszárszó között került elő – minden valószínűség szerint a felelőtlen tulajdonosa engedte a tóba.

(Kiemelt képünkön egy lágyhéjú teknős. Forrás: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztályának hivatalos Facebook-csoportja)

08:01

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.