Újra őrizetbe vették a klímaváltozás Jeanne d’Arcját Brüsszelben

A belga rendőrség őrizetbe vette a klímaváltozás egyik legnagyobb élharcosát, Greta Thunberget, aki az Extinction Rebellion szervezet tüntetőivel kiegészülve folytatott ülősztrájkot egy közúton.

2024. október 7., 10:14

Szerző:

Október 5-én letartóztatta a belga rendőrség Greta Thunberg klímaaktivistát – írja az Index. A lap szerint a svéd aktivista az Extinction Rebellion szervezet tüntetőivel kiegészülve az Európai Bizottság és az Európai Parlament épületétől néhány kilométerre zárt le egy közutat. A tüntetőket végül rendőrök vették körül, a letartóztatásuk közben viszont a bámészkodó szemtanúk azt skandálták, hogy „nem vagytok egyedül”. 

Az utolsó órában vagyunk a klímaváltozás terén

A portál cikkében felidézi, hogy a United for Climate Justice klímavédő szervezet múlt héten nyílt levelet írt az Európai Uniónak és Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek. Von der Leyen korábban azt ígérte, hogy az Európai Bizottság fokozatosan megszünteti az olaj- és gázipari támogatásokat, ám egy tavaly októberben közzétett jelentés szerint az EU továbbra is több mint 100 milliárd eurót (401 233 milliárd forintot) költ évente az iparág támogatására.

A szervezet nyílt levelében három célt fogalmazott meg, ezek a következők voltak:

  • a fosszilis tüzelőanyag-támogatások 2025-ig történő fokozatos megszüntetésének ütemezését,
  • átfogó módszertani útmutatót az uniós tagállamok számára,
  • az átláthatóság és elszámoltathatóság keretrendszerét. 

Angela Huston Gold, a United for Climate Justice szóvivője elmondta, a csoport azért tüntet, „mert az éghajlati válság katasztrofális, sőt halálos szintet ért el”. Éppen ezért felszólították az Európai Bizottságot, hogy tartsák be a korábban tett ígéreteiket. Gold szerint az uniós szervezet nem hallgat rájuk, ezért van szükség a polgári engedetlenség különböző formáira. Terveik szerint akcióikat nemsokára ki is terjesztik nem csak Brüsszelre, hanem egész Európára. 

Nem először sodorja bajba Greta Thunberget a klímaváltozás

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Greta Thunberg svéd klímaaktivista nem most először került a rendőrség látókörébe. A 21 éves aktivistát legutóbb a holland rendőrség tartóztatatt le egy hágai tüntetésen még áprilisban. Akkor a klímaaktivista több száz tüntetőhöz csatlakozott egy fosszilis tüzelőanyagok támogatása elleni tüntetésen Hágában. A csoport az akkori hírek szerint azért demonstrált, mert a tagjai ellenzik, hogy Svédországban adókedvezményt kapjanak a fosszilistüzelőanyag-iparhoz kapcsolódó vállalatok. 

(Kiemelt képünkön Greta Thunberg. Forrás: JOHN THYS / AFP)

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös, a Hidrológiai Közlönyben megjelent tanulmánya szerinte egyértelműen látszik a Balaton sótartalmának növekedése.

Hétfő éjjel jelent meg az a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyben január elsejétől betiltja az erkélynapelem telepítését Magyarországon a kormány. A jogszabály a szélerőművek telepítésénél is új szabályokat léptet hatályba.

A Mount Everest megmászása mindig is nagy teljesítmény volt, de úgy tűnik, hogy a feladat egyre nehezebbé válik: kutatók szerint az Everest egyfajta növekedési hullámot él át, vagyis egyre magasabb.