Ritka „rabló” faj terjed a Dél-Alföldön

A keleti rablópille Magyarországon igen ritka nagyméretű látványos rovarfaj. 

2023. július 4., 14:58

Szerző:

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén 2013-ban figyeltek meg először keleti rablópilléket. A fokozottan védett rovarfaj azóta is jelen van, júniusban rajzásuk is megkezdődött. A keleti rablópille Magyarországon igen ritka, elterjedési területének nyugati határa Kelet-Ausztria és Észak-Olaszország, míg északi határa Kelet-Csehország, Észak-Magyarország. A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén a Csanádi pusztákon és a Kígyósi-pusztán is megfigyeltünk néhány egyedet. Idén az első példányokat június közepén észlelte a KMNP.

Két területrészen összesen 12 egyedet figyeltek meg, ami arra utal, hogy valószínűleg szép számban vannak jelen. Viszonylag könnyű őket észrevenni, mivel igen látványos, relatíve nagyméretű rovarok. Szárnyfesztávolságuk eléri az 5 centimétert, megjelenésük a szitakötőkére emlékeztet. Élénk citromsága és fekete mintázatúak, ami feltehetőleg a madarak elleni védekezésben segíti őket. Színezetüknek köszönhetően a rovarevő madarak ugyanis könnyen összetéveszthetik őket a darazsakkal, ezért nem csapnak le rájuk.

A keleti rablópillék ragadozó életmódot folytatnak, a náluk kisebb, repülő rovarokra vadásznak. Ebből adódóan nagyon gyors és ügyes röptűek, cikázva suhannak, ilyenkor nehéz őket felismerni. Megfigyelésükre a kora reggeli, hajnali órák a legalkalmasabbak, olyankor még a fűszálakon pihennek, szárnyaikat harmatcseppek borítják.Kettős osztatú szemük van, ami segíti őket a repülő rovarok elkapásában. Szemük felső részével csak a napfény ultraibolya tartományát érzékelik, emiatt az ég egy teljesen homogén háttérként jelenik meg számukra, így a rovarokat kontrasztosabban tudják érzékelni.

(Kiemelt képünkön a rablópille. Fotó: Andre Simon / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.