Az agyonlőtt anyamedvét gyászolja Olaszország

A park erdészei drónokkal keresik az árván maradt bocsokat.

2023. szeptember 1., 20:09

Szerző:

Vizsgálat folyik, miután csütörtök este agyonlőttek egy Amarena néven ismert nőstény marzikai medvét Olaszország középső Abruzzo régiójában – jelentették be a park illetékesei. Az Abruzzo közkedvelt jelképének számító Amarena megölése súlyos csapást jelent az Olaszországban élő, kritikusan veszélyeztetett marsi medvék túlélésére, amelyek száma mindössze 60-ra tehető – írja a Wanted in Rome. A medvét, két fiatal kölyök anyját San Benedetto dei Marsi közelében ölték meg, közvetlenül az Abruzzói, Lazio és Molise Nemzeti Park (PNALM) területén, amely egy hatalmas védett terület, ahol az utolsó megmaradt marsi medvék élnek. A nemzeti park fotót is közölt a lelőtt állat teteméről.

A medvét egy férfi lőtte ki, állítása szerint azután, hogy a birtokára tévedt. Azt vallotta, hogy megrémült, de csak rá akart ijeszteni az állatra, nem állt szándékában megölni. 

A nemzeti park vezetése, valamint állatvédők szerint semmivel sem indokolható Amarena kilövése, a nőstény medve ugyanis soha nem jelentett veszélyt az emberekre. Amarenát – magyarul fekete cseresznyét – már ismerték a környéken élők, medvebocsai társaságában több alkalommal tévedt be a településekre.

A park erdészei drónokkal keresik az árván maradt bocsokat.  A park hatóságai „nagyon súlyos” gyilkosságnak hívják a történteket, mondván, hogy „óriási kárt okoz a mintegy hatvan példányból álló populációnak, amely a park történetének egyik legtermékenyebb nőstényét érinti”. Megjegyezték, hogy „nyilvánvalóan semmilyen ok nem indokolja” az anyamedve megölését, egy olyan állatét, amely „soha semmilyen problémát nem okozott” az embereknek. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy mi legyen a két – jelenleg eltűnt – medveboccsal. „A kár helyrehozhatatlan és felbecsülhetetlen”– mondta Luciana Di Tizio, a WWF Italia elnöke a La Repubblica napilapnak, aki hozzátte a bocsok nem képesek egyedül életben maradni, a kóbor kutyák is elegek ahhoz, hogy megöljék őket.

Olaszországban jelenleg tilos barnamedvére vadászni. De egyre hevesebb vita van kibontakozóban a városba tévedt medvékről, miután a vadállatok kertekbe, otthonokba törnek be, vagy feltúrják a hulladéklerakókat.A hét elején a medvecsalád azzal örvendeztette meg a bámészkodókat, hogy San Benedetto dei Marsiban téblábolt, a váratlan találkozásról készült videofelvételt pedig széles körben megosztották a közösségi médiában. 

(Kiemelt képünkön:egy marzikai medvé jeladó nyakörvvel Abruzzo Olaszország. Fotó: Patrice Correia / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Geológiai és statikai vizsgálatok elvégzése után csütörtöktől újra látogatható a Rám-szakadék. A turistaútvonal egyirányú, azon csak felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.