Egyre több a medve és egyre kevesebb a málna idehaza

Drasztikusan csökkent a málnaültetvények aránya, a megmaradt termést az időjárás és többféle kártevő is sújtja.

2023. augusztus 5., 14:00

Szerző:

Miközben rendszeresen érkeznek a hírek medveészlelésről az ország északi részén, szépen lassan elfogy a magyarországi málnatermő terület. Összefüggés persze nincs a kettő között, de figyelemre méltó adat, hogy négyszer annyi málnát importál Magyarország, mint az itthoni termés, és a behozatal folyamatosan növekszik. 

Drámaian csökkent ebben az évezredben a magyarországi málnatermő terület: a Központi Statisztikai Hivatal szerint 2000-ben még 1500 hektáron termesztettek málnát, tavaly viszont – az Eurostat adatai alapján – már csak 210 hektáron, az éves termésmennyiség pedig 500 tonna körül alakult – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) piaci összefoglalójából. 

A megmaradt málnaültetvényeket az aszály és a kártevők is károsították, a főszezonban is alig kapható hazai málna.

A fagyasztott málna behozatala tavaly a frisshez viszonyítva is nagyobb mértékben, 26 százalékkal, 1,71 ezer tonnára emelkedett. Ebből a termékből ugyan már az export is mérhető, bár az is csökkent: 9 százalékkal, 592 tonnára esett vissza 2022-ben az előző évihez képest. Az idei év első öt hónapjában a fagyasztott málna importja 2 százalékkal, 697 tonnára nőtt, a kivitele pedig tovább apadt 22 százalékkal, így 213 tonnát tett ki.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 21. héten jelent meg a kínálatban. A termelői ára az előző évinél 20 százalékkal volt magasabb a 21–30. hét között, kilogrammonként 3047 forintért kínálták – írja a Világgazdaság.

(Kiemelt kép forráaa: Pexels.com)